Julkaistu Oulu-lehdessä 21.4.2016

Samalla kun odottelemme hallituksen esityksiä sote-uudistuksesta, julkistettiin muutama viikko sitten massiivinen tietovuoto. Sen keskiössä on asiakkaitaan verojen piilottamisessa auttanut panamalainen Mossack Fonseca -asianajotoimisto. Vaikka yritysten laitoin veronkierto – tai laillinen, mutta kyseenalainen – verosuunnittelu ei olekaan uusi asia, nosti tietovuoto esille ongelman laajuuden ja sen, että myös läheisiltä tuntuvat ja tutut yritykset voivat kaikessa hiljaisuudessa siihen syyllistyä.

Hallituksen sote-uudistuksen yksi lähtöajatus on valinnanvapauden edistäminen. Valinnanpauden lisäämisellä ei tavoitella kustannussäästöjä, vaan se on enemmänkin ideologinen valinta. Valinnanvapaus tarkoittaa palveluiden avaamista kilpailulle niin, että jatkossa julkisen tahon lisäksi sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavat julkisen tuottajan rinnalla myös yritykset.

Valinnanvapaus on hieno ajatus, mutta pelkona on kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden alistaminen voittoa tavoitteleville ja veroja vältteleville yrityksille.

Verovälttelyn arvioidaan aiheuttavan EU:n jäsenmaille vuosittain jopa tuhannen miljardin euron verotulojen menetykset. Se on suoraan pois julkisten hyvinvointipalveluiden rahoittamisesta.

Ajatus pienistä paikallisista yrityksistä tuottamassa kuntalaislähtöisiä palveluja on ihana. Kehitys terveydenhoitoalalla on valitettavasti ollut, että monikansalliset yritykset syövät pieniä paikallisia yrityksiä. Kauhuskenaario on, että markkinoille jää vain kourallinen toimijoita. Jo nyt tiedämme, että moni näistä monikansallisista suuryrityksistä ei maksa veroja Suomeen. Tämä on merkittävä uhka terveydenhuoltopalveluiden rahoitukselle.

Hallituksen tulisi valinnanvapautta edistäessään ottaa mukaan verovälttelyn estäminen esimerkiksi maakohtaisen erillislainsäädännön kautta. EU:n hankintasäädöksiä tulee uudistaa niin, että veroparatiiseja hyödyntävät yritykset voidaan sulkea pois julkisista hankinnoista.

Tämän lisäksi sote-alueiden tarjouksissa täytyy vaatia tuottajilta avointa maakohtaista tilinpäätösraportointia, jossa yritykset jakavat maakohtaista tietoa voitoistaan ja veroistaan.

Jenni Pitko, vihr.