Julkaistu Kalevassa 26.4.2016

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esitti eduskunnalle 20. huhtikuuta kohtuuttomia korotuksia päivähoidon asiakasmaksuihin. Niitä ja jo aiemmin toteutettuja heikennyksiä varhaiskasvatukseen on vaikea ymmärtää, ellei niiden tarkoituksena ole edistää kotiäitiyhteiskuntaa.

Päivähoidon asiakasmaksujen korotus heikentää lasten mahdollisuuksia osallistua laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, mutta esitykseen liittyy myös muita ongelmia. Esityksessä on toki hyvääkin, kuten pienituloisimpien maksujen kohtuullistaminen.

Nyt hallitus paikkaa kestävyysvajetta lapsiperheiden kustannuksella. Lisäksi korotukset ovat kannustinvaikutuksiltaan ei-toivottavia, koska ne ohjaavat työelämässä olevia vanhempia jäämään kotiin.

Sellainen on myrkkyä kansantaloudelle, ja useimmiten kotiin jäisivät naiset. Parempi tapa ratkaista asia olisi progressiivinen verotus, joka kohtelee kaikkia samalla tavalla ja jolla ei ole epäedullisia sukupuolivaikutuksia.

Hallituksen julkilausuttu tavoite on olla nostamatta kokonaisveroastetta, joten se nostaa veronkaltaisia maksuja kohdistaen ne yhteen ryhmään.

Hallituksen tavoitteen kirjain toteutuu, mutta henki ei: asiakasmaksujen korotukset ovat kuin lapsiperheisiin kohdistuva lisävero. Tällaista politiikkaa voi hyvällä omallatunnolla kutsua kikkailuksi.

Vaikka eduskunta hyväksyisi asiakasmaksujen nostamisen, hyvä uutinen on, että kyseessä ei ole pakottava, vaan ehdollinen lainsäädäntö. Se tarkoittaa sitä, että kunnat saavat itse päättää, toteuttavatko ne korotuksia.

Me Oulussa – valitettavasti – olemme jo päättäneet rajata lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta ja kasvattaa varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja. Mielestäni olisi kohtuutonta kaiken lisäksi korottaa päivähoidon asiakasmaksuja. Edellä mainitun perusteella se olisi myös yhteisen edun vastaista.

Janne Hakkarainen
kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Oulu