Julkaistu Kalevassa 20.4.2017

Oulun tuleva kaupunginvaltuusto päättää, miten Raatinsaarta kehitetään. Nykyään Raatti on suosittu läpikulku- ja urheilualue, mutta saaren parhaimmat paikat, etelä- ja itäranta, on täytetty parkkipaikoilla. Saaren koko potentiaalia virkistyskäyttöön ei ole hyödynnetty.

Vaalikonevastaustensa perusteella puolet uusista valtuutetuista sallisi asuntojen rakentamisen Raattiin (Kaleva 14.4.). Asuntoja on suunniteltu Raatin etelärantaan. Mielestäni aluetta ei kuitenkaan pitäisi varata asunnoille. Koska alue on pieni, asuintalojen pitäisi olla korkeita, jotta rakentaminen olisi järkevää. Tämä rikkoisi alueen maisemia. Lisäksi asuntorakentaminen voisi vaikeuttaa Raatin ja Kuusisaaren käyttöä tapahtumapaikkana.

Asuntorakentamisen sijaan Raattia tulisi kehittää virkistyksen, urheilun ja tapahtumien saarena, kuten myös Pitko ja Tapaninen esittävät (Kaleva 31.3.). Raatin etelärantaan sijoittaisin liikuntapuiston, johon kuuluisi monipuolinen leikkipuisto ja korkeatasoinen ulkokuntosali. Raatin etelä- tai itärannalle voisi rakentaa skeittiparkin.

Liikuntapuisto täydentäisi Raatin nykyisiä urheilumahdollisuuksia ja houkuttelisi monenikäisiä kaupunkilaisia liikkumaan. Sijainti olisi ihanteellinen, sillä Raatissa kulkee paljon pyöräilijöitä, kävelijöitä ja lenkkeilijöitä. Alueelle pääsee helposti myös bussilla.

Jos Raattiin tulisi asuntoja, ne voisivat sopia paremmin itärannalle, kunhan talot sopeutettaisiin maisemaan huolellisesti. Itärannan kehittämiseen on kuitenkin vaihtoehtoja, jotka palvelisivat kaupunkilaisia laajemmin. Rantaa voisi täydentää ulkoliikuntapaikoilla, kuten mainitsemallani skeittiparkilla, tai vaikkapa paviljongilla häitä ja muita juhlia varten.

Linnansaareen on puolestaan ehdotettu saunoja, terassia ja uimapaikkaa. Tämä on hyvä idea, sillä terassi ja löylymaa houkuttelisivat sekä kaupunkilaisia että matkailijoita alueelle.

Ennen kaikkea toivon, että valtuustosta löytyy halua kehittää suistoa monipuolisesti. On tuhlausta, että keskellä kaupunkia sijaitsevat komeat saaret ovat vajaakäytöllä.

Jaana Isohätälä
tuleva valtuutettu (vihr.)
Oulu