Julkaistu Kalevassa 5.6.2018

Mika Penttilä kiemurteli (Kaleva pe 1.6.) yrittäessään puolustella jättilukiohaavetta ja samalla tyrmätä torstain 31.5. Kalevassa esitellyn Saku Vaaralan pro gradu –tutkimuksen.

Penttilä korostaa keskustan vetovoimaisuutta, seutupalvelua, nuorten ääntä, taloudellisuutta laadukasta opetusta monipuolista kurssivalikoimaa, mieleisiä opintoja, jättilukion autuutta …   Eväitä oli paljon, mutta kehnoja.

”Keskustan vetovoimaisuus on yksi syy, miksi lukiokoulutusta suunnitellaan siirrettäväksi keskustan alueelle”. Penttilä tarkoittaa oikeastaan taloutta.  Mutta sitä ei ole avattu riittävästi, joten voin puolestani todeta, että missä laskelmat? Onko kyseessä riittävän kattavat laskelmat ja tuleeko säästöjä pitkällä tähtäimellä? Herää epäilys, että ns. säästöissä onkin kyse nollasummapelistä? Mitä muuten Penttilä tarkoittaa tässä yhteydessä vetovoimalla?

Mielestäni on harhaanjohtavaa vedota ensisijaisten hakijoiden määrään, koska ne eivät kerro koko totuutta. Kiintiöt ovat kuitenkin täyttyneet ja tulijoita on viimeisessä jaossa ollut jopa enemmän kuin paikkoja.

Seutupalvelua hoetaan jatkuvasti. Mielestäni Oulun kaupunki nykyisellään on jo niin iso, että eiköhän se vastaa jo melkoista seutua. Oulun kaikki nykyiset lukiot tarvitaan mielestäni palvelemaan tätä laajaa maantieteellistä kokonaisuutta.

Nuorten ääni on mielenkiintoinen selitys. Siis virasto tosissaan kuuntelee nuoria! Enpä ole huomannut. Virasto tulkitsee kuuntelevansa nuoria sen perusteella, että ensisijaisten hakijoiden määrät ovat melko suuria keskustan lukioihin. Mutta että sen perusteella vedetään johtopäätös: oppilaat haluavat keskustan lukioihin – on ennen kuulumatonta. Eihän kyseessä ole mikään tutkimus. Sen sijaan yliopistossa tehty tieteellinen tutkimus saavutettavuudesta on ”vain yksi tekijä”.

Laadukas opetus ja monipuoliset kurssivalikoimat ovat aina esille otettuja kliseitä. Mitähän johtaja oikein tarkoittaa laadukkaalla opetuksella? Kaikkien Oulun lukioiden opetus on laadukasta johtuen laadukkaista opettajista. Mikä lukio olikaan STT:n tutkimuksen mukaan Oulun seudun paras lukio? Se oli Penttilän hyljeksimä Oulunsalon lukio.

Jos kehutaan laajaa kurssivalikoimaa, niin samaan hengenvetoon pitää rehellisesti kertoa päättäjille, että suuri valtaosa lukiolaisista suorittaa 75-77 kurssia lukioaikanaan eli käytännössä vaadittavan minimin. Onko oppilaille ja vanhemmille kerrottu se, että ryhmäkoot nousevat väkisinkin isoissa kouluissa? Sikun johtajat vetoavat ylioppilaskirjoitusten merkityksen muuttumiseen korkeakouluvalinnoissa. Mitä ihmeen tekemistä sillä on Oulun lukioiden sijoittumisessa?

Ennustan, että Sikun johto jatkaa jääräpäisesti Oulunsalon lukion tappolinjalla huolimatta saavutettavuustutkimuksesta ja siitä, että Oulunsalon lukio oli STT:n selvityksessä seudun paras lukio. Virkakoneisto on mitä on. Täytyy luottaa valtuutettuihin, että he eivät nielaise koukkua.

Veikko Ervasti

Lukion rehtori (eläk.)