Valtuustoaloite: Vegaaniruokaa kouluihin ja päiväkoteihin

Oulussa ei ole mahdollista saada vegaaniruokaa varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa eikä lukioissa. Nykyisten ruokasuositusten mukaan vegaaniruokavalio on oikein toteutettuna turvallinen ruokavalio myös lapsille ja sen pitäisi olla yksi normaaleista valittavista ruokavalioista kaikilla kouluasteilla. Mielellään niin, että vegaaniruoan voi vapaasti valita linjastosta esimerkiksi niin, että erikseen tarjottava kasvisruoka olisi lähtökohtaisesti vegaanista, mutta vähintään niin, että vegaanisen ruoka-annoksen saa pyytämällä.

Veganismiin kuuluu pyrkimys olla tuottamatta vahinkoa muille eläville olennoille, mistä syystä vegaanit syövät vain kasviperäisiä raaka-aineita. Osa ihmisistä on myös terveyssyistä syömättä eläinperäisiä ruokia ja vegaaniruoka sopii myös monille muita erityisruokavalioita noudattaville, kuten maito-, kananmuna- ja kala-allergisille. Vegaaniruokavalion tarjoamisen puolesta puhuu myös kaupungin ilmasto- ja ympäristötavoitteet, sillä vegaaniruokavalio on tehokkain tapa pienentää ruokalautasen hiilijalanjälkeä.

Päiväkoti- ja kouluruokailussa on kyse lasten oikeuksista. Veganismi on Euroopan ihmisoikeussopimuksen 9 artiklassa suojattu vakaumus, joka on vahvistettu sekä Euroopan ihmisoikeuskomission ratkaisussa että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ohjeistuksessa. Suomen perustuslain mukaan jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus, joihin sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa sekä oikeus ilmasta vakaumustaan.

Kuntien on turvattava perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen eikä ketään saa asettaa ilman hyväksyttävää perustetta eri asemaan vakaumuksen perusteella. Yhdenvertaisuuslainkin mukaan erilaiseen asemaan laittaminen vakaumuksen perusteella on kielletty. Yh­den­ver­tai­suus­lain ja tasa-ar­vo­lain nou­dat­ta­mis­ta valvova Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on ratkaisussaan katsonut, että kunta syyllistyy syrjivään menettelyyn, kun se kieltäytyy tarjoamasta vakaumuksen mukaista vegaaniruokavaliota varhaiskasvatuksessa. Vaikka ratkaisussa oli kyse varhaiskasvatuksessa järjestettävästä ruokailusta, on periaate sovellettavissa myös muille koulutusasteille.

Oulun kaupungin tulisi jo yhdenvertaisuuden näkökulmasta tarjota vegaaniruokaa sitä haluaville kaikilla kouluasteilla. Kasviperäinen ruoka on myös ympäristön hyvää tilaa ja terveyttä edistävä vaihtoehto, kun se on toteutettu hyvin, joka pitää tietenkin olla lähtökohta mille tahansa ruoka-annokselle. On myös syytä huomioida kaupungin pito- ja vetovoima vegaanista ruokavaliota noudattavien perheiden keskuudessa.

Vihreiden valtuustoryhmä

Aloite on jätetty Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa 10.10.2022.