Kesä alkaa olla pisteessä, jossa moni kouluikäisten lasten vanhempi huokaisee syvään helpotuksesta. Kesäkuu on takana ja useimpien perheen vanhempien lomat siintävät edessä. Monelle perheelle kesäkuu on hyvin kuormittavaa aikaa, kun vanhemmat tasapainoilevat lasten pitkän kesäloman ja omien töiden välillä.
Suomessa laissa ei määritellä, milloin lapsen voi jättää yksin kotiin. Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilla kuitenkin todetaan, että alakouluikäinen on liian pieni viettämään kokonaisia päiviä toistuvasti yksin kotona.
Osa alakouluikäisistä voi viihtyä hyvinkin yksittäin vanhempien pitkien työpäivien ajan, mutta moni lapsi voi kokea tilanteen hyvin kuormittavana ja jopa pelätä viettää pitkiä aikoja yksin kotona. Jälkimmäisissä tilanteissa vanhemmat joutuvat usein limittämään loma-aikoja. Joillain voi olla mahdollisuus pidentää lomia palkattomilla jaksoilla tai lomarahojen vaihtamisella vapaaksi, mutta kaikkien taloudellinen tilanne tai työtilanne ei mahdollista moista.
Se puolestaan johtaa siihen, että perheen yhteinen loma-aika jää hyvin vähäiseksi.
Oulun kaupungin kesäfiilis -tarjonta kokosi hyvin tänä vuonna yhteen monenlaista kesätekemistä ja ratkaisuja siihen, ettei perheen pienimmät koululaiset joutuneet viettämään liian pitkiä aikoja yksin kotona.
Monessa perheessä onkin pelattu tetristä aikataulujen kanssa koko kesäkuun ajan, pohtien mihin leireille ja kerhoihin lapset osallistuvat, kuka kuskaa lapsen leirille, jota ei järjestetä omalla alueella tai joka alkaa ja päättyy vanhempien työpäivän vielä ollessa käynnissä.
Nykyinen kesän leiri- ja kerhotoiminnan malli ei ole ongelmaton, sillä useimmat palvelut ovat maksullisia ja tuovat näin lisäkuluja perheiden budjetteihin, haastavat aikataulullisesti ja asettavat perheitä eriarvoiseen asemaan.
Kaupungin palvelukehityksessä tähän tilanteeseen voisi hakea ratkaisun avaimia esimerkiksi Ruotsin fritidshem -toimintamallista, jossa kunnat järjestävät aamu- ja iltapäivätoiminnan lisäksi myös loma-ajan toimintaan alakouluikäisille lapsille.
Tässä voisi olla yksi keino myös Oululle nostaa vetovoimaisuutta työssä käyvien vanhempien silmissä, kun tarjoaisimme tukea ja helpotusta myös koululaisten loma-ajoille. Näin tuotaisiin sujuvuutta ja turvan tunnetta monen perheen kesäaikaan ja tuettaisiin samalla myös perheiden hyvinvointia.
Suuri hatunnosto heille, jotka ovat selviytyneet kesäajan tasapainoilusta ja voimia heille, joiden kesäajan tetris työn ja perheen yhteensovittamisen saralla jatkuu.
Marika Koivuniemi
Oulu
Liiketoiminnan kehittämispäällikkö, kasvatustieteiden tohtori
Julkaistu Kalevan Mielipide palstalla 3.7.2024