Suomen kunnat rahoittavat liikuntaa lähes viisi kertaa enemmän kuin valtio. Kuitenkin valtaosa kunnissa tapahtuvasta ohjatusta liikunnasta ja urheilusta on seurojen ja yhdistysten järjestämää. Tämä tarkoittaa sitä, että urheiluseuroissa tehtävän vapaaehtoistoiminnan taloudellinen ja sosiaalinen arvo on merkittävä kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta.

Tällä hetkellä Oulun kaupunki takaa ilmaiset liikuntatilat urheiluseurojen alle 18-vuotiaille harrastajille. Aikuisten vuoroista peritään salivuoromaksuja, joihin on kaavailtu korotuksia jo vuodelle 2025.

Tiukentuneessa taloustilanteessa paine harkita kaikkien harrastajien liikuntavuorojen salivuoromaksujen käyttöönottoa on lisääntynyt. Salivuorojen muuttuminen maksulliseksi kaikkien harrastajien osalta tulisi kuitenkin viemään jo valmiiksi tiukalla budjetilla toimivien urheiluseurojen toiminnan entistä suurempaan ahdinkoon.

Harrastusmaksujen korotuspaineet lisääntyisivät ja tehdyt korotukset tulisivat vyörymään loppupeleissä harrastajien tai heidän huoltajiensa maksettavaksi. Tämä puolestaan tarkoittaisi sitä, että entistä useammassa perheessä jouduttaisiin pohtimaan harrastuksen jatkamisen mahdollisuutta heikon taloudellisen tilanteen vuoksi.

UKK-instituutin selvityksen mukaan liian vähäisestä liikunnasta syntyvät kustannukset yhteiskunnalle ovat peräti 3,2–7,5 miljardia euroa vuosittain. Kulut syntyvät muun muassa terveydenhuollon kustannuksista, sairauspoissaoloista, työkyvyttömyyseläkkeistä, menetetyistä verotuloista ja ikääntyneiden hoidon menoista.

Turvaamalla liikuntaharrastuksiin osallistuminen kuntatasolla on siis merkittävä hyvinvointiteko ja taloudellinen teko pitkällä aikavälillä. Tästä syystä toivon, että oululaiset kuntapäättäjät pohtivat tarkkaan, kun päätöksiä liikuntapalveluiden osalta tehdään.

Pieni säästö yhdessä hetkessä voi pitkällä aikavälillä tuoda mukanaan suuria menoeriä, joihin kunnalla ei ole varaa. Huolehditaan siis siitä, että harrastamisen mahdollisuudet ovat yhä useamman kuntalaisen saavutettavissa, tulotasosta riippumatta.

Marika Koivuniemi
Oulu
kasvatustieteiden tohtori

Julkaistu Kalevan Mielipide palstalla 30.11.2024