Tulevalla valtuustokaudella tarvitaan tekoja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi
Oulun kaupunki on sitoutunut pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä ja kääntämään luonnontilan tämän jälkeen elpymisuralle. Tähän on ainoastaan viisi vuotta aikaa, joten tulevalla valtuustokaudella tarvitaan konkreettiset suunnitelmat ja toteutusaikataulu siitä, miten tavoitteet voidaan saavuttaa.
Ensitöikseen Oulun kaupungin tulee laatia osana kaupunkistrategiaa luonnon monimuotoisuusohjelma sekä liittyä Kuntaliiton ja Suomen ympäristökeskuksen Luontoviisaat kunnat -verkostoon. Näistä molemmista Vihreiden valtuutetut tekivät aloitteet 27.1.2025 Oulun kaupunginvaltuuston kokouksen yhteydessä.
Luonnon monimuotoisusohjelmassa tulee määritellä yksityiskohtaiset tavoitteet, toimenpiteet, vastuutahot ja aikataulut. Nykyinen luonnon monimuotoisuusselvitys tai ympäristöohjelma eivät tähän yksin riitä.
Luontoviisaat kunnat -verkosto pyrkii hillitsemään luontokatoa, edistämään luonnon monimuotoisuutta ja vähentämään luontoa heikentävää toimintaa sekä kehittämään kokonaisvaltaisesti kuntien luontotoimintaa. Verkostoyhteistyöllä Oululla on paremmat edellytykset pysyä tavoitteessamme pysäyttää luontokato vuoteen 2030 mennessä.
Luonnon monimuotoisuuden säilyttämisellä ja lisäämisellä on taloudellisia ja terveydellisiä hyötyjä. Luonnon monimuotoisuus parantaa elinympäristöjen kykyä sopeutua ilmastonmuutokseen ja vähentää sään ääri-ilmiöistä aiheutuvia kuluja. Kosketus monimuotoiseen luontoon parantaa ihmisten terveyttä ja vähentää terveydenhuollon kustannuksia. Luonnon monimuotoisuus on vahvasti kytköksissä erilaisiin ekosysteemien tuottamiin palveluihin, kuten ravinnon ja raaka-aineiden tuotantoon ja luonnon tarjoamiin virkistysmahdollisuuksiin.
Kaupunginvaltuutetut (vihr.), Oulu
Aino-Kaisa Manninen
Paula Himanen
Henna Määttä
Julkaistu Kalevan Mielipide-palstalla 26.2.2025