Hätäkeskuksilta sosiaalitoimelle välitettyjä tehtäviä oli vuonna 2023 yli 90 000, tehtävien määrä on kasvanut vuosittain. Ongelmien kasvun lisäksi tätä selittävät hyvinvointialueiden sosiaalipäivystysten määrän lisääntyminen, ikäihmisten asioita koskevat lisääntyneet puhelut, mielenterveyteen ja päihdeongelmiin liittyvät tehtävät. Hätäkeskuspuheluja on myös tulkattu ennätysmäärä muun muassa ukrainankielisille.
Hätäkeskustoiminnassa ei enää välttämättä painoteta nopeutta vaan enemmänkin oikeaan osuvuutta. Julkisuudessa on noussut huolta siitä, ettei saisikaan apua tarvitessaan ensihoidon tehtävien osalta.
Sosiaalitoimelle välitettyjen tehtävien kasvu asiakasmäärien kasvun myötä lisää muun muassa kriisityön ja moniammatillisen yhteistyön tarvetta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Asiakaskunnasta osa hyötyisi myös yhteisöllisemmästä lähestymistavasta liittyen muun muassa yksinäisyyteen, syrjäytymiseen. Kohtaaminen, kuulluksi tuleminen ovat lääkkeitä, joita ei kirjoiteta reseptillä. Ihmisten perusturvallisuus ja kokemus omista vaikuttamisen mahdollisuuksista on myös heikentynyt maailmantilanteen ja lisääntyneen sodanuhan vuoksi.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentely on muuttunut aiempaan paineisemmaksi ja kiireisemmäksi, jolloin myös työhyvinvointiin liittyvät kysymykset korostuvat. Yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeisiin tehtäviin mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä kannattaa tulevassa aluevaltuusto- ja kuntatason päättäjien työssä satsata. Psykologien konsultatiivista roolia palveluja järjestettäessä olisi tarpeen lisätä, psykologien tietotaitoa voi hyödyntää muussakin kuin diagnostiikassa, hoidon ja kuntoutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.
Yhteiskunnan perusongelmien ja palvelutarpeiden tunnistamista täytyisi lisätä poliittisessa päätöksenteossa nykyistä enemmän olivatpa kyseessä sitten nuoruuden haasteet tai työikäisten sijoittuminen työelämään.
Laila Vainio
psykologi, psykoterapeutti, alue- ja kuntavaaliehdokas (vihr.) Oulu
Julkaistu Kalevassa 27.3.2025