Perheissä, joissa tehdään muuta kuin säännöllistä päivätyötä, on usein enemmän haasteita järjestää lastenhoito ja perheen arki sujuvaksi. Yhden vanhemman perheissä työn tekeminen voi muotoutua mahdottomaksi.

Kunnan tulee huomioida työllisyyden ekosysteemissä ja varhaiskasvatuksessa erilaisten perheiden lastenhoidolliset tarpeet. Se on samalla keino vähentää lapsiperheköyhyyttä, sillä kotihoidossa olevien lasten perheissä koetaan useammin toimeentulovaikeuksia.

Myös erityislasten vanhemmilla on muita perheitä enemmän haasteita työn ja perheen yhteensovittamisessa.

Suomessa koulupäivät ovat lyhyitä ja lomat pitkiä. Vanhempien työssäkäyntiä voidaan edistää kohtuullisen hintaisella aamu- ja iltapäivätoiminnalla, jota järjestetään myös loma-aikoina ja johon voi osallistua myös 3.- ja 4.-luokkalaisia.

Kotipalvelua tulee tarjota ennaltaehkäisevänä perhetyön muotona ja sen asemaa osana perheiden hyvinvointia ja työn ja perheen yhdistämistä tulee vahvistaa.

Työllisyyspalveluihin tarvitaan erilaisiin perhetilanteisiin perehtynyttä henkilöstöä ja palveluita. Palvelukäyntien ja työhaastattelujen ajalle tulee järjestää lastenhoitoa.

Joustavat työajat ja lyhennetty työaika tukevat työn ja perheen yhdistämistä. Kunnat ja hyvinvointialueet voivat suurina työllistäjinä antaa esimerkkiä lapsiperheystävällisten käytäntöjen lisäämisessä.

Taru Hallikainen
projektipäällikkö, FM, kolmen lapsen vanhempi, alue- ja kuntavaaliehdokas (vihr.), Oulu

Julkaistu Kalevassa 27.3.2025