Kategoria: Mielipide

  • Mielipide: Tar­vi­taan­ko lisää ul­ko­mais­ta työ­voi­maa

    Viime aikoina on ollut keskustelua siitä, tarvitaanko Suomeen ulkomailta tulevaa työvoimaa. Yhden näkökulman mukaan tarvitsemme, kärsimmehän huomattavasta työvoimapulasta. Toisen näkökulman mukaan taas työttömyys on kääntynyt jyrkkään nousuun nykyisen hallituksen järjettömien leikkauspäätösten myötä. Tosiasia lienee kuitenkin se, että tietyille aloille tarvitaan tulevaisuudessa lisää työvoimaa, esimerkiksi hoito- ja hoiva-aloille. Näille aloille hakeutuu myös koulutettavaksi Suomeen kokonaisia ryhmiä…

  • Mielipide: Mikä Oulusta vielä puut­tuu, että mai­neem­me ei ole Suomen tal­vi­pää­kau­pun­gin ve­roi­nen?

    Monesti tullista tulleiden kanssa jutellessani huomaan saman soinnun toistuvan puhuttaessa siitä, minkälainen kaupunki Oulu on. Usein Ouluun ollaan tavallaan suhteellisen tyytyväisiä sen kotoisuuden ja helppouden vuoksi, mutta Oulun kaupunkikuvasta tai eloisuudesta ei välttämättä ainakaan huippupisteitä kerry. Oulussahan piilee melkoinen potentiaali – kaupunkirakenne on periaatteessa maantieteellisesti täydellinen, mutta moni asia on vain jäänyt kaupallisesti toteuttamatta. Pelkästään…

  • Mielipide: Am­ma­til­li­sen kou­lu­tuk­sen op­pi­mi­sen tuki ei saa ro­mut­tua

    Koulutusleikkaukset murjovat ammatillista koulutusta kohtuuttomasti. Miksei nähdä ammatillisen koulutuksen ratkaisevan tärkeää roolia oppivelvollisten kasvatuksessa ja sivistämisessä sekä yhteiskunnan talouden, kehityksen ja kilpailukyvyn edistämisessä? Rahoitusperusteiden muuttuessa kannan huolta oppimisen tuen uudistuksen onnistumisesta ammatillisessa koulutuksessa. Oppimisen tuen vahvistamiseen osoitettu 10 miljoonaa on aivan kahvirahoja, kun todellisuudessa ammatillisen koulutuksen rahoituksesta vähennetään 150 miljoonaa. Keskeisin muutos on, että ammatillisen…

  • Mielipide: Tuki kult­tuu­ril­le on tukea elin­kei­no­elä­mäl­le

    Hailuodon teatterifestivaalit loppuivat. Syy siihen oli valtion tuen loppuminen. Sen aiheutti se, että valtion rahahanojen kuivuttua tapahtumien tukipäätökset tehdään sen mukaan näkeekö valtio tapahtuman elinvoimaiseksi ja rahoitukseltaan reiluksi. Hailuodon festivaalia valtio tuki 15 000 eurolla. Hailuoto 1 600 eurolla. Tämä ei riittänyt valtiolle, ja tuki leikattiin kokonaan pois. Tapahtumaa ei enää ole. Alan rahavirtoja tuntemalla voi helposti…

  • Mielipide: Työn ja perheen yh­dis­tä­mi­nen kai­kil­le mah­dol­li­sek­si

    Perheissä, joissa tehdään muuta kuin säännöllistä päivätyötä, on usein enemmän haasteita järjestää lastenhoito ja perheen arki sujuvaksi. Yhden vanhemman perheissä työn tekeminen voi muotoutua mahdottomaksi. Kunnan tulee huomioida työllisyyden ekosysteemissä ja varhaiskasvatuksessa erilaisten perheiden lastenhoidolliset tarpeet. Se on samalla keino vähentää lapsiperheköyhyyttä, sillä kotihoidossa olevien lasten perheissä koetaan useammin toimeentulovaikeuksia. Myös erityislasten vanhemmilla on muita…

  • Mielipide: Saa­vat­ko kaikki tar­vit­se­maan­sa apua hy­vin­voin­tia­lueil­la?

    Hätäkeskuksilta sosiaalitoimelle välitettyjä tehtäviä oli vuonna 2023 yli 90 000, tehtävien määrä on kasvanut vuosittain. Ongelmien kasvun lisäksi tätä selittävät hyvinvointialueiden sosiaalipäivystysten määrän lisääntyminen, ikäihmisten asioita koskevat lisääntyneet puhelut, mielenterveyteen ja päihdeongelmiin liittyvät tehtävät. Hätäkeskuspuheluja on myös tulkattu ennätysmäärä muun muassa ukrainankielisille. Hätäkeskustoiminnassa ei enää välttämättä painoteta nopeutta vaan enemmänkin oikeaan osuvuutta. Julkisuudessa on noussut huolta…

  • Mielipide: Kar­ja­sil­lan suo­je­lu­kaa­va vihdoin val­miik­si

    Sotien jälkeen rakennettu Karjasillan alue on ollut vuodesta 2009 lähtien yksi Oulun valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristökohteista (RKY). Karjasiltaa pidetään niin arvokkaana, että museovirasto on esittänyt sitä kansalliseen maailmanperintökohteiden aieluetteloon. Alue on poikkeuksellisen laaja ja yhtenäisenä säilynyt jälleenrakennuskauden kohde. Karjasillan taloja on rakennettu aikana, jolloin rakennusmateriaaleista oli kova pula. Rintamamiestaloissa on käytetty muun muassa kierrätettyjä nauloja,…

  • Mielipide: Oulussa tar­vi­taan tekoja luonnon mo­ni­muo­toi­suu­den säi­lyt­tä­mi­sek­si ja vah­vis­ta­mi­sek­si

    Tulevalla valtuustokaudella tarvitaan tekoja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi Oulun kaupunki on sitoutunut pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä ja kääntämään luonnontilan tämän jälkeen elpymisuralle. Tähän on ainoastaan viisi vuotta aikaa, joten tulevalla valtuustokaudella tarvitaan konkreettiset suunnitelmat ja toteutusaikataulu siitä, miten tavoitteet voidaan saavuttaa. Ensitöikseen Oulun kaupungin tulee laatia osana kaupunkistrategiaa luonnon monimuotoisuusohjelma sekä liittyä Kuntaliiton…

  • Mielipide: Urheiluseurojen toiminnan turvaaminen on merkittävä hyvinvointiteko

    Suomen kunnat rahoittavat liikuntaa lähes viisi kertaa enemmän kuin valtio. Kuitenkin valtaosa kunnissa tapahtuvasta ohjatusta liikunnasta ja urheilusta on seurojen ja yhdistysten järjestämää. Tämä tarkoittaa sitä, että urheiluseuroissa tehtävän vapaaehtoistoiminnan taloudellinen ja sosiaalinen arvo on merkittävä kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Tällä hetkellä Oulun kaupunki takaa ilmaiset liikuntatilat urheiluseurojen alle 18-vuotiaille harrastajille. Aikuisten vuoroista peritään…

  • Mielipide: Kuka kantaa vastuun työikäisen väestön osaamisen kehittämisestä?

    Hallitus on lakkauttanut muun muassa aikuiskoulutustuen ja viimeisimpänä ilmoittanut leikkaavansa opettajien täydennyskoulutuksesta lähes 15 miljoonaa euroa. Näiden myötä työikäisen osaamisen kehittämisen mahdollisuudet tulevat vähenemään yhä enemmän, erityisesti julkisilla aloilla työskentelevillä. Lisäksi ihmisten työssä jaksaminen on vaarassa heikentyä entisestään, mikäli heidän osaamistasonsa ei vastaa työelämän vaatimuksia. Useat selvitykset ovat jo nyt karua luettavaa. Moni työssäkäyvä kokee,…