Julkaistu Kalevan Pohjoisen ääni -blogissa 17.5.2012

http://www.kaleva.fi/blogit/pohjoisen-aani/tuiran-poika/84/vihreiden-on-oltava-ymparistopuolue/2965/

VIHREIDEN ON OLTAVA YMPÄRISTÖPUOLUE

 

Julkisuudessa pohditaan aina silloin tällöin sitä, että ”vihreät ovat tulleet niin lähelle muita puolueita ja muut vihreitä, ettei eroa aina huomaa.” Sitten toisaalta tuumaillaan Osmo Soininvaaran sanomisia ja vedetään niistä se johtopäätös, että pitäisi mennä samaan mössöön mukaan, jotta oltaisiin ns. yleispuolue.

Toisaalta yhteiskunnallisessa keskustelussa on pitkään pohdittu sitä, että äänestäjien näkökulmasta on jo vaikea erottaa puolueita toisistaan. Niinpä sitten sopivassa EU-tilanteessa epäluottamus poliittisiin päättäjiin purkautui protestina perussuomalaisten kautta. Jos katsotaan perussuomalaisten teesejä, ja jätetään EU ja mahdollinen muukalaisvihamielisyys pois, niin mitä muuta perussuomalaiset ovat kuin kokoomus-keskusta-demari –porukkaa.

Mielestäni vihreät lähestyivät liikaa muita puolueita  viime hallituskaudella. Mitenpä oikeistolaisessa hallituksessa pienehkö puolue olisi pystynyt profiloitumaan? Äänestäjiä ei saatu vakuuttamaan vihreiden ”suurista hallitussaavutuksista.” Vihreiden olisi palattava muutamia askeleita taakse päin – ei nyt kuitenkaan Koijärvelle saakka. Hyvä malli löytyy Saksan vihreistä: he eivät ole luopuneet ympäristöliikkeen keskeisistä asioista, mutta he ovat olleet uskottavia muissakin asioissa esimerkiksi sosiaalisissa kysymyksissä.

”Muut ovat tulleet lähelle vihreitä”  – se ei pidä paikkaansa erityisesti ympäristökysymysten osalta. Kokoomus väittää epäuskottavasti omaavansa miljoona vihreän sävyä. Pertti Salolainen ja Sirpa Pietikäinen ovat ainoat todelliset ympäristöihmiset koko ”työväenpuolueessa”. Keskustan ympäristöpolitiikka pyörii lähinnä maanomistajien etujen ympärillä. Perussuomalaisia ei kiinnosta ympäristö tippaakaan. Soini haluaa ydinvoimaloita joka niemen notkoon saarelmaan, ja ilmastonmuutos  on lähinnä haihattelua. Demarien ympäristönäytöt ovat Matti Ahteen ympäristöministerikaudelta. Saksan demarit ovat aivan toista luokkaa. Vasemmistoliitto on kovasti yrittänyt profiloitua ympäristöasioissa, mutta änkyräsiipi ja osin äänestäjät eivät ole vakuuttuneita. Ruotsalainen kansanpuolue on keskitien kulkija  ympäristöasioissa. Muiden näytöt eivät vakuuta.

Kuitenkin olemme täysin ympäristöstä riippuvaisia niin , hapen, ravinnon kuin raaka-aineiden suhteen.  Elokuun loppuun mennessä on taas maapallon tämän vuoden uusiutuvien luonnonvarojen varannot käytetty. Loppuvuosi eletään pääomaa (varantoja) vähentäen. Ensi vuonna on sitten taas vähemmän varantoja käytettävissä.

Vihreiden on kirkastettava ympäristöpolitiikkaansa. Kukaan muu ei todellisuudessa ole juurikaan kiinnostunut ympäristöstä – käytännön toteutusten tasolla. Ympäristöpolitiikka ei sulje pois sitä, että pitää olla kanta ja ottaa kantaa kaikkiin yhteiskuntapolitiikassa esiin tuleviin kysymyksiin. Saksan vihreät hyvänä esimerkkinä!

Jos me eläisimme järkevästi ajattelevassa kestävän kehityksen yhteiskunnassa, niin hallituksen ensisijainen tehtävä olisi ympäristökysymykset ja niiden hoitaminen tulevien sukupolvien näkökulmasta. Näin ei ole. Talvivaara ja Raahen kultakaivos viimeisimmät murheelliset esimerkit.

Veikko Ervasti