Kunnallisvaalivuosi on aina ”vaikea”: poliitikkojen puheet muuttuvat entistä epämääräisemmiksi tai jopa hyökkääviksi. Näytelmiäkin järjestetään. Tällä taiteenalalla on keskusta tähän mennessä lyönyt ehkä ylittämättömät pohjat: valtuusto ”keskusteli” (=kuunteli keskustan valitusvirsiä) kuntauudistuslausunnosta peräti 5 tuntia. Voi olla, että se on ainutlaatuisuudessaan ylittämätön saavutus tällä valtuustokaudella. Totta kai se aiheuttaa kateutta muualla oikeistosiivessä!

Niinpä kokoomus oli valmistellut ikioman näytelmänsä ”Syyllisten etsintä” valtuuston kokoukseen sen käsitellessä kaupunginjohtaja Matti Pennasen talousinfoa. Dramaturgina – ehkä ei nyt sentään ohjaajana – kunnostautui oululainen istuva kokoomuksen kansanedustaja Esko Kurvinen. Hän ihmetteli, miksi kaupungin talouden ja toiminnan kehittämisohjelmaa 2010-2012 ei ole piiruntarkasti noudatettu. Ihmettelystä kuulsi läpi: laadittiinhan se hänen johdollaan. Jo hänen puheensa sisälsi piiloviestin: virkamiehet eivät ole hoitaneet homma
Niinpä sitten päähallituspuolue (”työväenpuolue”) kokoomuksen riveistä kaksi entistä kansanedustajaa, kuuntelevaista korvaa (valtuutettua), antoi tulla täyslaidallisen: ”virkamiehet ovat syyllisiä”. He eivät nähneet malkaa omassa silmässään ja/tai korvassaan – eikä myös puolueessaan. Syytä on muistuttaa, että kenenkähän ”mandaatilla” kaupunginjohtaja aikoinaan valittiin.

Hyökkäys oli ainutlaatuisen tökerö. En muista lähes 30-vuotisen valtuustourani aikoina koskaan kuulleeni tällaista. Kaupunginjohtaja Pennanen ja apulaiskaupunginjohtajat sekä muu korkein virkamiesjohto on suoriutunut olosuhteisiin nähden tehtävistään hyvin. Oulun suuret linjapäätökset on tehty oululaisen konsensuksen hengessä lähes yksimielisesti. Matti Pennanen kyllä säilytti malttinsa hyvin, joten hänen suorituksensa on erinomainen. Statistien rooliin oli ilmeisesti ajateltu sosiaali- ja terveyslautakunnan jäseniä (puolueesta riippumatta!): he kuitenkin puolustivat tehtyjä toimenpiteitä urhean ansiokkaasti. Muiden kokoomuslaisten täydellinen vaitiolo jäi ihmetyttämään. He istuivat niin sanotusti sormi suussa. Heille ei ollut jätetty mitään roolia – ei edes ryhmän, yleensä niin inhimillisesti ajattelevalle, puheenjohtaja Juha Hänniselle.
Näytelmän dramaturgia ja erityisesti ohjaus nilkutti pahemman kerran. Onhan se niin helppo ”haukkua” omia virkamiehiä. Huomattavasti vaikeampaa on esittää, miten asioita olisi pitänyt hoitaa – puhumattakaan mistä olisi pitänyt leikata. Siitä ei kuultu halaistua sanaa. Onhan se niin helppo haukkua, mutta ei pitäisi haukkua, jos on ollut itse hyväksymässä vuosittaisia talousarvioita. Niin kuin kaikki edellä mainitut!

Loppuun vakavin asia: Oulu on kohtuullisen hyvässä asemassa verrattuna moneen muuhun suomalaiseen kuntaan (esimerkiksi Vantaaseen!); puhumattakaan Suomen asemasta Euroopassa ja jopa globaalisti. Meillä on – huolimatta taivaalla olevista tummista pilvistä – mahdollisuus hoitaa ongelmamme kohtuullisesti ja inhimillisesti. Siihen kuitenkin tarvitaan oululaista konsensusta – ei kai kokoomus kunnallisvaalihuumassa ole irtautumasta siitä.
Loppuun motto (muunneltu suomalainen sananparsi). ”Ihmisen muisti on lyhyt, mutta poliitikon muisti se vasta lyhyt on.”.

Kirjoitus on julkaistu Kalevan Pohjoisen ääni -blogeissa 23.5.2012