Pitää hieman selventää tätä hoitajamitoitusta, kun olen keskustellut ihmisten kanssa ja he pitävät 0.5 hoitajaa per vanhus paljona? Käsittävät että yksi hoitaja olisi koko ajan kahden vanhuksen kanssa. Se ei pidä paikkaansa ja tässä laskentakaava vuorokautiseen hoitajamitoitukseen joka saadaan yksinkertaisella laskutoimituksella: lasketaan yhteen päivä-, ilta- ja yövuoro, sitten työntekijöiden määrä joka jaetaan asiakkaiden määrällä.

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisun (vuodelta 2008) mukaan laatusuositus – ei siis sitova – hoitajamäärä on 5 hoitajaa 10 vanhusta kohden, siis 0.5 hoitajaa/vanhus.

Esim: 20-paikkaisessa hoitolaitoksessa 0,5 hoitajan mitoituksella tarvittaisiin yhteensä 10 hoitajaa. Ympärivuorokautinenhan tarkoittaa sitä että laitos pyörittää toimintaansa kolmessa vuorossa, eli käytännössä neljä hoitajaa päivävuorossa, neljä hoitajaa iltavuorossa ja kaksi yövuorossa.

Mitoitus tarkoittaisi käytännössä sitä, että päivä- ja iltavuoroissa työskentelisi 0,2 hoitajaa per vanhus ja yövuorossa 0,1 hoitajaa/vanhus. Käytännössä viikonloppujen ja juhlapyhien sekä lomien vuoksi tätä toteutunutta mitoitusta varten tarvittaisiin vähintään 14 hoitajaa laitoksen palkkalistoille ja jos hoitajamitoitus nostettaisiin 0,7 hoitajaan per vanhus (päivässä ja illassa 6, yössä 2), todellinen hoitajaluku olisi päivä- ja iltavuorossa 0,3 hoitajaa per asukas ja yössä edelleen 0,1 hoitajaa per asukas. Tämän toiminnan pyörittämiseen tarvittaisiin yhteensä vähintään 20 hoitajaa.

Käytännössähän tuo minimi 0.5 suositus tarkoittaa siis sitä että pienemmissä esim. kymmenen vanhuksen ympärivuorokautisessa hoidossa on 5 hoitajaa joista kaksi aamussa kaksi illassa ja yksi yössä….se on kuulkaa aika vähän ja valitettavasti näistäkin tingitään.

Mielestäni tämä on säästöä väärässä asiassa, kun hoitajia on vähän niin riskit tapaturmiin kasvaa ja esim. lonkkamurtumapotilaan kokonaishoito maksaa ensimmäisen vuoden aikana murtuman jälkeen noin 15 000 euroa ja lonkkamurtuma kolminkertaistaa vanhusten kuolemanriskin.

Pitäisikin siis pyrkiä ennalta ehkäisemään kaatumisia, mutta kiire ja liian vähäinen mitoitus eivät juuri mahdollista tätä ennaltaehkäisevää työtä ja miten käy kuntouttavan työ otteen, pari vuorokautta vuoteenomana vie lihaskunnon ja sen takaisin saaminen kestää viikkoja.

Ystävällisin terveisin,

Eija Violetta Annala, lähihoitaja