ervasti_veikko_72ppiJulkaistu Kalevassa 16.1.2016

Olisiko oululaisilla opittavaa Hossa-prosessista?

Suomussalmen Hossasta tulee Suomen 40. kansallispuisto – ja aivan ansaitusti. Lisäksi puistoon tulevat kuulumaan Suomussalmen Moilasenvaara ja Kuusamon kanjonijärvi Julma-Ölkky. Kainuun – Kuusamon matkailumahdollisuudet saivat todellisen lisäpotkun. Ympäristöministeriön perustelut olivat vahvat; luonnon lisäksi historia oli ratkaiseva tekijä. Valintaa edelsi todella vahva paikallinen tuki. Onnittelut Kainuuseen!

Olisiko oululaisilla opittavaa Hossa-prosessista. Täällähän yritettiin Sanginjoen alueesta kansallispuistotasoista suojelualuetta, mutta se kaatui niukasti valtuustossa nykyisten hallituspuolueiden käsittämättömään vastustukseen, jossa mm. tutkijoiden yksimieliset kannaotot eivät painaneet ollenkaan. Päävastuu kaatumisessa oli kokoomuksella ja keskustalla; jokunen perussuomalainen roikkui myös mukana.

Hossan tapauksessa merkille pantavaa on nimenomaan laaja lähes yksituumainen paikallinen tuki. Eli suomussalmelaiset ymmärsivät paitsi luonnon ja historian myös Hossan alueen taloudellisen merkityksen. Tällaista ymmärrystä ei Oulusta löytynyt – valitettavasti. Oulun seutu on reilusti yli 200 000 asukkaan alue. Sanginjoen alue olisi linnuntietä vähän yli 10 km:n päässä kaupungin ydinkeskustasta.

Ympäristöministeri Tiilikainen keskustalaisena ymmärsi Hossan arvon. Oulun keskustalaiset valtuutetut eivät ymmärtäneet Sanginjoen arvoa. Miksi? Pääkaupunkiseudun kokoomuslaiset ovat aina olleet ajamassa kansallispuistoja Etelä-Suomeen. Oulun kokoomuslaiset eivät myöskään ymmärtäneet Sanginjoen arvoa. Miksi? Perussuomalaisista osa ymmärsi ja osa ei. Miksi?

Eihän tapaus Sanginjoki tietystikään tähän  lopu! Vastustajilla on mahdollisuus järkevöityä Hossan esimerkin innostamina. Tietynlaista toivoa tuo se, että edellisen vaalikauden vaalitaistelun siivittäminä paikallisista keskustalaisista kansanedustajista nykyinen pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Mirja Vehkaperä ilmoittivat kannattavansa kansallispuistotasoista suojelualuetta Sanginjoelle. Olisiko näytön paikka?

Veikko Ervasti
valtuutettu (vihr.)