Julkaistu kalevassa 19.3.2016

Mielenterveyssyistä myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on Eläketurvakeskuksen mukaan vähentynyt kolmanneksen vuodesta 2008.

Hyvän kehityksen syynä on kuntoutus ja tehostunut työterveyshuolto, sillä masennus sairautena ei ole vähentynyt.

Aktiivista ja ennaltaehkäisevää työterveyshuoltoa on vahvistettu lakimuutoksilla ja hankkeilla. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön masennusta ehkäisevä Masto-hanke toteutettiin 2007–2011.

Yleisin mielenterveyden häiriö on masennus, joka vei korkeimmillaan vuonna 2007 eläkkeelle yli 4 300 henkilöä vuodessa.

2007 jälkeen suunta on ollut tasaisen laskeva: vuonna 2015 masennusperustein eläkkeelle siirtyi noin 2 900 henkilöä – kolmannes vähemmän, mutta silti kahdeksan henkilöä päivässä.

Viime vuonna 18 600 henkilöä jäi työkyvyttömyyseläkkeelle. Yleisimmät syyt olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt. Työkyvyttömyyseläkkeellä on tällä hetkellä 161 000 henkilöä.

On varmaan niinkin, että kuntoutus ja tehostunut työterveyshuolto on vaikuttanut asiaan, mutta kyllä asiaan vaikuttaa myös tiukentunut linja työkyvyttömyyseläkkeiden myöntämiseen. Ihmiset taistelevat oikeuksistaan päästä eläkkeelle. Hoitavat lääkärit luokittelevat työkyvyttömäksi ja saattaa olla useampikin lääkärinlausunto sairaudesta ja toteamus, että ei ole työkykyinen. Kelan ja eläkelaitosten asiantuntijalääkärit saattavat lausuntoja pyöritellessään tehdä sairaasta terveen näkemättä yksilöä. Monet ovat valituskierteessä. On ihmisiä, jotka ovat puolieläkkeellä sairauden takia, samaan aikaan pitkällä sairaslomalla sekä vielä samaan aikaan työvoimatoimistossa työnhakijana. Sairauksissa ja varsinkin mielenterveyssairauksissa on todella raskasta hakea itselleen oikeutta. Monet eivät jaksa sitä rumbaa.

Lähivuosien aikana useatkin tuttuni ovat joutuneet Kelan ja eläkelaitosten pyöritykseen ja epäinhimilliseen taisteluun kun ovat hakeneet oikeutta sairauksiensa keskellä.  Jotenkin tuntuu, että on rikos sairastua ja menettää työkykynsä. On suorastaan irvikuva kun sairastunut ihminen joutuu taistelemaan tuulimyllyjä vastaan. Sairaasta on näköjään kovin helppo tehdä terve paperilla.

Kela ja eläkelaitokset ovat selvästi hallituksemme talutusnuorassa. Hallitushan haluaa pidentää työuraa ja nostaa eläköitymisikää. Siinä tavoitteessa ollaan valmiita tekemään sairaista terveitä vaikka todellinen sairaustilanne olisi hyvinkin vaikea.

Kari Viholainen
Oulu