viholainen_kari_72ppiJulkaistu Kalevassa 3.5.2016

Kovin usein arvostellaan poliittisesti valittuja luottamushenkilöitä. On mediaseksikästä vaatia luottamustoimista maksettavien korvausten alentamista. On haastavaa olla valtuuston jäsen tai istua  lautakunnissa ja toimikunnissa. Vaaleissa valitut ihmiset käyttävät omaa aikaansa yhteisen hyvän eteen. Työ ei ole helppoa tai kevyttä. Siinä duunissa  joutuu perehtymään lukuisiin asioihin.  Rahalliset korvaukset  Oulussa luottamustehtävästä ovat  maltilliset. Edustajat maksavat palkkioistaan normaaliverojen lisäksi puolueveroa. Muutamat kympit mitä jää  käteen suon heille mielelläni. Kateellinen ei kenenkään tarvitse olla. Palkkioista ei  rikastu. Rahallinen meno luottamushenkilöllä voi olla suurempi kuin palkkiot toimiessaan luottamustehtävässä.

Päättäjänä oleminen on vastuullinen tehtävä. Asioista pitää olla hollilla. Ei riitä, että käy kokouksissa. Asioihin tulee perehtyä monella tavoin. Ottaa yhteyksiä eri tahoihin ja hakea tietoa. Työ vaatii aikaa, hermoja, yhteistyötä. Luottamushenkilöt tekevät sitä työtä useinkin oman leipätyönsä rinnalla.

Päättäjien tulee olla koko ajan asioiden tasalla. Puhumaton ja kirjallisesti saamaton valtuutettu ei ole valtuutettu lainkaan. Kun lähtee politiikkaan mukaan asettuu samalla julkisesti arvostelun kohteeksi.  Luottamushenkilön tulee olla aktiivinen oli sitten kyse mistä puolueesta hyvänsä. Äänestäjät ovat ansainneet aktiivisen toimijan, jolle ovat äänensä antaneet.

Luottamushenkilön tulee olla aktiivinen niin julkisuudessa ja myös omaa viiteryhmäänsä kohtaan. Ei ole kovinkaan kevyttä kirjoittaa ja ilmaista omia näkemyksiä. Asioiden perusteleminen tulee pohjautua faktaan, tietoon ja omiin näkemyksiin ja  kunkin edustajan oman puoleen linjauksiin. Liian moni oululainen valtuutettu on  liian hiljainen. Missä he oikein ovat?

Luottamushenkilö joutuu käymään keskustelua eri puolueiden edustajien kanssa. Harvoin mikään puolue saa oman tahtonsa läpi, vaan päätöksenteko perustuu yhteistyöhön ja kompromissin hakemiseen. Haetaan parasta mahdollista ratkaisua mikä sopisi kaikille puolueille. Pitää olla kykyä ja tahtoa perääntyä joskus niistä omista päämääristä.

On asioita, joista ei voi perääntyä. Arvot eivät aina ole myytävissä eikä soviteltavissa.  Pitää olla uskallusta olla eri mieltä. Jokaisessa puolueessa on myös sisäisiä asioita, joissa saman puolueen jäsenet ovat eri mielisiä.  Asiat voivat riidellä. Toisia tulee arvostaa, vaikka oltaisiin erimielisiä.

Poliitikon ei tule olla hiljainen. Päätöksenteko on julkista ja siitä on käytävä julkista keskustelua.  Poliitikon tulee esittää omat kantansa, tavoitteensa, arvonsa äänestäjille. Tarjota äänestäjille perusteltuja näkemyksiä. Aika heikoilla ovat ne, jotka vain pyytävät äänestäjiltä asioita joihin pitäisi saada muutosta Ei riitä, että ilmoittaa olevansa jossakin torilla tai kuppilassa saatavilla. Äänestäjät ovat oikeutettuja rohkeaan julkituloon.

Arvostan ihan jokaista tyyppiä, jotka lähtevät mukaan ehdokkaana seuraaviin kuntavaaleihin puolueesta riippumatta. Tavoitteena olkoon hyvä vaalikampanja. Kaikki puolueet ovat lähteneet nyt  ajoissa liikkeellle. Työtä riittää. Sitä on paljon. Olkoon vaalityö iloista ja rauhallista. Pitää olla rohkea ja pitää tuoda tavoitteet pöydälle. Jos haluat ehdokkaaksi kuntavaaleihin , niin sinulla on nyt  mahdollisuus ilmoittautua sille puolueelle jonka koet itsellesi läheisimmäksi. Ehdokkuus on arvo sinänsä. Se on etuoikeus, jota monessakaan maassa ei tunneta.

Kari Viholainen
vihr.
Oulu