Janne RekiläJulkaistu Kalevassa 26.5.2016

Suomalaiset ovat urheilukansaa ja Oulu urheilukaupunki, sen ovat mm. jääkiekkoilijamme usein, ja etenkin viime aikoina, todistaneet. Oululaisten sekä myös koko Suomen urheilumenestys ei kuitenkaan ole ollut pelkästään kantasuomalaisten tuottamaa, vaan Kärpissä, kuten myös maajoukkueissa, ovat usein menestyksen takuumiehinä hääränneet maahanmuuttajat tai heidän jälkeläisensä.

Menestyvät tai menestystä tuovat maahanmuuttajat ilmeisesti suomalaisista lähes kaikki hyväksyvät. Ruotsissa kansallissankarin maineeseen noussut Zlatan ja monet muut ovat rikastuttaneet maata monella tavalla. Meillä on Neziri, Asikainen, Tatli, Amirkhani, Barkov, Komarov ja niin edelleen – miten arvokkaita nämä huippu-urheilijat ovatkaan pienelle maallemme. Näitä sankareita ei varmaankaan kukaan haluaisi pois maasta.

Nyt, kun maahanmuuttajia tulee Suomeen ja Ouluunkin tavallista enemmän, näkisin, että integraatio urheilun avulla olisi yksi hyvä keino saada maahanmuuttajat nopeasti osaksi yhteiskuntaa, koska urheilu auttaa kotoutumaan. Urheilu (ja liikunta ylipäätään) yhdistää paremmin kuin mikään tietämäni aktiviteetti. Kaikistahan ei tule urheilijoita ja kaikkia se ei edes kiinnosta, mutta useille urheilu olisi takuulla hyväksi integroitumisen kannalta.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että suomalaisen huippu-urheilun tulevaisuus onkin jo isolta osin maahanmuuttajissa. Miksi urheilun kautta integroitumiseen ei siis panostettaisi kunnolla? Urheilu ja liikunta todistetusti vähentävät rikollisuutta, joten nuorison tulevaisuuttakin ajatellen urheilun tukemisessa ei varmasti ole kuin pelkästään hyviä puolia.

Maahanmuuttajissa on potentiaalia tehdä Suomesta menestyneempi maa. Niin urheilussa kuin taloudessakin on maahanmuuttajien panoksella paljon annettavaa. Tämä on nähtävissä esim. Saksassa, jonka taloudessa menee hyvin osin maahanmuuttajien ansiota. Nuoret maahanmuuttajat myöskin korjaavat niin Euroopan kuin Suomenkin vääristynyttä ikäjakaumaa ja toisin kuin jotkut väittävät, maksavat käsittääkseni itsensä takaisin (vaikka en ihmisiä haluaisikaan ajatella pelkkänä kannattavuustekijöinä) ennemmin tai myöhemmin. Vähintäänkin maahanmuutto nostaa BKT:tä (parempiakin indikaattoreita hyvinvoinnista toki on).

Jos maahanmuuttajia syrjitään ja he kokevat rasismia, ei kotoutuminen ole helppoa, eikä siitä ole kenellekään mitään hyötyä. Omin silmin olen nähnyt, kuinka vuosia työelämään pyrkineet nuoret maahanmuuttajat ovat lopulta kyllästyneet ja menettäneet toivonsa. Heille on käynyt, kuten monet nyt pelkäävät käyvän uusille maahanmuuttajille, eli he ovat joutuneet vankilaan tai syrjäytyneet.

Jokaiselle pitää antaa mahdollisuus, koska potentiaalia on kaikissa. Oli se sitten urheilu tai muu osaaminen, maahanmuuttajien auttamiseen on varaa, mutta kenenkään syrjintään ja yhteiskunnan ulkopuolelle jättämiseen ei. Otetaan maahanmuuttajat osaksi Suomea ja noustaan yhdessä!

Janne Rekilä