rekila_janne_webJulkaistu Kalevassa 6.9.2016

Oulussa investoidaan tänä vuonna rakentamiseen puolitoista miljardia euroa – summa on sama kuin kaupungin budjetti. Rakentaminen on silmin nähden jo vilkastunutkin viime aikoina. 90-luvun lopulta rakennusalalla toimineena ja alan kehitystä seuranneena sanoisin, että investointiuutinen on hieno asia. Tämä ei kuitenkaan pelkästään ilahduta, koska oululaisessa tekemisessä olisi parantamisen varaa.

Ensinnäkin ”rakennusjäte” sisältää järjettömän määrän käyttökelpoista ja rahanarvoista tavaraa, jolle varmasti olisi ottajia, jos ihmiset vain tietäisivät, että missä ja mitä aarteita roskalavoille syydetään. Ei pitäisi rakennusmateriaalikierrätysfoorumin tai muun sellaisen järjestämisen olla kovin hankalaa. Kun muistetaan, että rakennuttaja maksaa kaatopaikkamaksut, niin luulisi kelpaavan se, että joku hakee ”roskia” vähemmäksi.

Rakennusjätteen kierrättämisessä olisi nähdäkseni myös työllistämismahdollisuuksia, josta hyötyisivät kaikki osapuolet.

Rakentamisessa on valitettavasti myös nähtävissä sellainen trendi, että rakennetaan olosuhteiden pakosta huonoa ja/tai väärillä/halvemmilla materiaaleilla. Rakennusalalla kilpailu on mennyt niin kovaksi, että yrittäjät joutuvat kohta maksamaan tekemästään työstä (yrittäjän suusta), joten ei sillä kovin laadukasta saa aikaiseksi. Rakennelmia korjataan jopa jo muutaman vuoden päästä. Rakentamisen laadun kohentamiseen tarvittaisiin vastuiden selkeyttämistä.

Rakentamisessa on potentiaalia ympäristönäkökulmasta. Oulun Energian pilottiprojektissa on selvinnyt, että Oulunkin korkeudella kannattaisi panostaa aurinkosähköön. Miksipä sitä ei siis nyt otettaisi huomioon muun rakentamisen yhteydessä? Samallahan aurinkopaneeleja voisi asentaa kun rakennetaan muutenkin. Tässä asiassa ollaan kuitenkin menossa oikeaan suuntaan, vaikka kovin vähän paneeleita vielä näkyy talojen katoilla.

Nyt kun rakennuskiima Oulun seudulla taas alkaa, niin ei varmasti olisi huono asia rakentaa ympäristöystävällisesti, eettisesti ja taloudellisesti järkevästi. Muuten tämänkin laskun maksaa jälkipolvi, aika pian.

Janne Rekilä (vihr.), Oulu