Valtuustoaloite 30.1.2017: Kasvisruoasta säästöjä ja terveyttä

Kasvisruoan on todettu monissa tutkimuksissa olevan terveellinen ruokavalio. Kasvisten lisäämiseen ja lihansyönnin vähentämiseen ohjaa uusimmat kouluruokasuosituksetkin. Tähän suuntaan kannattaa voimakkaasti liikkua myös Oulun kouluissa, päiväkodeissa ja muissakin Serviisin ravintoloissa.

Lisäämällä kasvisten osuutta Serviisin hankinnoista voi samalla nousta lähiruoan käyttö, sillä Serviisin hankinnoista lähellä tuotettua ruokaa on nimenomaan kasvikset. Niiden osuuden lisääminen lisäisi siis paikallisten ja seudun yritysten hyödyntämistä.

Ehdotankin, että Oulun kouluissa siirrytään kuluvana vuonna kasvispainoitteiseen ruokailuun niin, että suurimpana osana koulupäivistä tarjoillaan kasvisruokaa ja muina päivinä liha- ja kalaruokia kasvisruoan vaihtoehtona. Punaisen lihan tarjoaminen olisi syytä rajoittaa maksimissaan yhteen päivään. Tarkoituksena on siis vähentää kouluikäisten lihansyöntiä ja lisätä kasvisten syöntiä.

Kasvisruoka on ekologinen vaihtoehto ja eläinperäisten tuotteiden rajoittaminen on käytännöllinen tapa olla hidastamassa ilmastonmuutoksen etenemistä. Lihankulutuksen vähentäminen tulisi olla koko kaupungin tavoite.

Kasvisruokavaliolla on paljon terveydellisiä vaikutuksia. Se on esimerkiksi yhteydessä noin 40 prosenttia pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen, jonka hoidon kustannukset kasvavat kokoajan. Lisäksi kasvisruokavalio vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin joten se suosiminen toisi suuria säästöjä sote-puolella.

Jenni Pitko
kaupunginvaltuutettu