Julkaistu Kalevassa ja Oulu-lehdessä 18.2.2017

Torinranta on kesäisin erittäin mukava paikka oleskella. Valitettavasti Torinrannan vesialueiden roskaantuminen on kuitenkin riistäytynyt käsistä. Kanavassa lilluu siellä täällä pulloja ja muuta veteen kuulumatonta. Jos humuksen värjäämän veden alle näkisi, voisi todeta, että Torinranta on kuin kaatopaikka.

Järjestimme muutamana vuotena Torinrannassa siivoustapahtumia. Saldona oli mm. n. 200 polkupyörää. Perämeri on Itämeren puhtain merialue, mutta näin paikallisesti tarkasteltuna voidaan varmasti todeta, että se on yksiä roskaisimmista.

Helsingissä otetaan ensi kesänä koekäyttöön meriroskakorit. Esitimme vasta

kaupungille jätetyssä kuntalaisaloitteessamme, että Oulu toimisi samoin. Roskat eivät itsestään vedestä vähene ja muovi ei katoa sieltä koskaan, vaikka osa mikromuoviksi jauhautuneesta muovista menee pieneliöiden kautta kaloihin ja siitä lautasellemme.

Torinrannan viihtyvyyttä parantamalla niin paikalliset, kuin turistitkin, voisivat nauttia rantakävelystään enemmän. Merien roskaantuminen on jo sen mittaluokan ongelma, että siihen tulisi puuttua Oulussakin saman tien.

Janne Rekilä (vihr.)
Johanna Valkama (vihr.)