Julkaistu Kalevassa 26.3.2017

Koska Rajakylän terveyskeskuksen toiminta loppuu lähivuosien aikana, mikä ei tietenkään ole hyväksyttävää, on syytä miettiä tilojen käyttöä tulevaisuudessa, jos ne jäävät tyhjilleen, ns. vain lämmöt päälle.

Kaupungin päättäjien tahtotila ratkaisee sitten kuka tai ketkä niitä tiloja käyttää. Käyttöä voi pohtia esim.asukastuvan toiminnalle, erilaisten kerhojen pitopaikaksi ja esim.nuorten/lasten kokoontumiselle, ns.nuorisokahvila (niistähän on pula). Tässä voisi olla tilaisuus perustaa ns.yhteisötalo, mistä voi saada monelaista palvelua niin nuorille, lapsille kuin vanhemmille. Seurakunta etsii myös korvaavia tiloja Rajakylän alueelta.

Asukastuvalla on ompelupalvelu, ATK-apu ja vähävaraisten ruoka-apu, niin kauppojen hävikkiruoan, kuin koulun ylijäämäruoan osalta. Kädentaidot-kerholla on tarvetta polttouunin käytölle, joka voisi olla myös tiloissa koska heillä on posliininmaalausta harrastavia taiteilijoita.

Rajakylän asukastuvalle on saatava tulevaisuudessa kaupungilta säännöllinen tuki kulujen peittämiseksi ja rahoitus on turvattava myös muiden lähiöiden alueella toimiville tuville, eikä alasajot ole hyväksyttäviä, koska ne ovat alueensa tärkeitä kohtaamispaikkoja. Kyse ei ole kuitenkaan isoista summista, mutta asukkaiden hyvinvoinnille palveluilla ja tuvan toiminnalla on merkitystä.

Maahanmuuttajilla voitaisiin perustaa myös oma tapaamispaikka/kerho tai jotain muuta toimintaa mikä heitä kiinnostaa.

Jos käyttäjät joutuvat maksamaan tiloista kulukorvauksia, on parempi kun maksajia on paljon. Tällä toiminnalla on myös työllistävä vaikutus ja kun TE-toimisto käyttää rahat, jotka on työllistämiseen tarkoitettu, ei niitäkään miljoonia tarvitse niin paljon palauttaa.

Tässä on vain mielikuvitus rajana ja kun todella kuunnellaan asukkaita, eikä kuulla, niin kuin yleensä, saadaan toimivat tilat yhteiseen käyttöön.

Markku Hahto, kuntavaaliehdokas (vihr.)
Oulu, Rajakylä