Julkaistu 28.3.2017 Kalevan vaalipuheissa

Oulun ammattikorkeakoulu teki viime syksynä päätöksen siirtää pääosan koulutuksestaan Linnanmaan kampusalueelle. Vuonna 2019 Linnanmaalle muodostuu yli 20 000 opiskelijan sekä opetus- ja tutkimushenkilökunnan osaamiskeskittymä, joka houkuttelee läheisyyteensä yrityksiä ja monipuolisia palveluita. Kampuksesta kehittyy elävä keskus, jossa toimintaa on aamusta iltaan sekä tilaa tiedeyhteisön, opiskelijakulttuurin ja yrityselämän kohtaamiselle.

Suurkampus ei synny itsestään, vaan muutos vaatii kuntatasolla huomattavia investointeja. Siirtymisten suurimmilta asuinalueilta, keskustasta ja lentokentältä on sujuttava nopeasti ja vaivattomasti.

Yksityisautoilun lisääminen ei voi olla kehityssuunta, vaan painopiste on siirrettävä ilmastoystävälliseen joukkoliikenteeseen, kävelyyn ja pyöräilyyn. Raideliikennettä Kontinkangas-keskusta-Linnanmaa-välille emme parissa vuodessa saa, mutta sen kannattavuutta tulee tarkastella jo tänä vuonna joukkoliikenteen linjastosuunnitelman laatimisen yhteydessä.

Joukkoliikenneratkaisun tulee palvella Oulua vielä useankin vuosikymmenen päästä. Pyöräilyä voidaan edistää nopeilla pyöräbaanoilla ja parantamalla pääväylien talvikunnossapitoa.

Oulun kaupungin tulee panostaa myös viihtyisään ja kohtuuhintaiseen asumiseen lähellä kampusta. Tarvitsemme uusia asuntoja Kemintien varteen ja korkeampaa rakentamista Linnanmaalle ja Kaijonharjuun.

Kaupunki voi tukea edullista asumista laskemalla opiskelija-asuntojen vuokratonttien hintaa sekä pienentämällä autopaikkanormeja. Myös kunnan vuokra-asuntoja tulee rakentaa lisää lähelle kampusta ja suunnata niitä erityisesti opiskelijoille.

Kehittämällä suurkampusta lähialueineen vetovoimaiseksi keskukseksi voimme vaikuttaa koko kaupungin tulevaisuuteen. Onpa Oulua jo kutsuttukin jopa Suomen Piilaaksoksi. Rohkeilla päätöksillä voimme jatkaa Oulun rakentamista kansainvälisesti houkuttelevana opiskelu- ja tiedekaupunkina.

Aino-Kaisa Manninen
DI, kuntavaaliehdokas (vihr.)
Oulu