Kaupunginhallitus sai tehtyä budjettiesityksensä kaupunginvaltuustolle. Vihreästä näkökulmasta budjettiesityksessä on hyviä asioita, mutta erityisesti sivistys- ja kulttuuripalveluille esitetty säästötavoite on Vihreän valtuustoryhmän mielestä kohtuuton.

 Budjettiin kirjattiin Oulun kaupunkipyöräjärjestelmän käyttöönotto, ja pyörät on määrä ottaa käyttöön viimeistään 2019. Samalla rahaa laitetaan Oulun ja Linnanmaan väliselle pyöräbaanalle, joka tulee parantamaan korkeakouluopiskelijoiden liikenneolosuhteita huomattavasti. Ensimmäinen osa baanasta toteutuu ensi vuonna. Myös joukkoliikenteen parantaminen jatkuu ja lisärahaa siihen tulee noin puoli miljoonaa. Kaasubussien käyttöönotto tutkitaan samalla.

 Linnanmaan kampuksen suunnittelu jatkuu ensi vuonna asumisen ja liikenteen osalta, ja Kemintien kaupunkibulevardin asemakaavoitus alkaa.

 Työllisyyteen satsataan suuresti ensi vuonna. 500 000 euroa lisätään työllisyyspalveluiden käyttöön. Tämä todennäköisesti maksaa itsensä takaisin parantuneena työllisyystilanteena ja pienentyvinä työmarkkinatuen kuntaosuuksina. 

 Vihreä valtuustoryhmä on huolissaan sivistykseen ja kulttuuriin tehtävistä säästöistä ja niiden kohdentumisesta juuri niille, jotka eniten siitä hyötyisivät. Äänestyksen jälkeen esitykseen sisältyy viiden miljoonan menojen sopeuttaminen ilman, että annetaan tähän keinoja. Pelkäämme, että tämä johtaa ryhmäkokojen kasvamiseen perus- ja lukio-opetuksessa. Koulujen arjessa ei ole enää tiukkojen vuosien jälkeen ylimääräistä höyläämisen varaa.

 Yhdessä Vasemmistoliiton ja SDP:n edustajien kanssa yritimme saada purettua valtuuston jo aiemmin tekemiä varhaiskasvatuksen heikennyksiä, subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden poistamista ja ryhmäkokojen kasvattamista. Tässä emme valitettavasti onnistuneet. 

 Esityksen mukaan kaupunki ottaa tulevana vuonna yli 90 miljoonaa euroa lainaa. Kaupunki kasvaa ja investointeja katuihin, puistoihin ja kouluihin tehdään isolla rahalla. Mielestämme säästöjä tulee tehdä rakenteellisilla muutoksilla, kuten palveluverkkoa tarkastelemalla. Palveluita voidaan järjestää tehokkaammin esimerkiksi monitoimitaloperiaatteella. Kasvu tuo pidemmällä tähtäimellä hyvinvointia ja verotuloja, siihen kannattaa panostaa kestävästi. 

 

Vihreä kaupunginhallitusryhmä ja vihreät budjettineuvottelijat

Jenni Pitko ja Jaaha Isohätälä