Aino-Kaisa Manninen toimii Oulun seudun joukkoliikennejaoston varapuheenjohtajana. Jaosto päättää bussilinjoista ja kuinka usein ne kulkevat sekä minkä hintaiset matkaliput Oulussa ja ympäristökunnissa on.

Kuluvalla valtuustokaudella jaostossa on päätetty uudesta palvelutasosuunnitelmasta. Pitkä nimi tarkoittaa suunnitelmaa siitä, kuinka tiheästi bussit liikkuu eri alueilla. Manninen sanoo, että uudessa suunnitelmassa tasoon on tehty huomattavia parannuksia. Demokraattisessa päätöksenteossa pitää olla kärsivällinen, eikä monimutkaisissa asioissa muutos tapahdu hetkessä.

”Päätös on tehty jo kaksi vuotta sitten, mutta se tulee voimaan vasta syksyllä 2020. Kestää aikaa, kun reitit suunnitellaan”, Manninen kertoo.

Tämän kauden parannuksia ovat olleet mm. Toppilan kautta Linnanmaalle menevä bussi, monen reitin vuorovälien tihentäminen ja kaluston uudistuminen, jolloin päästötkin ovat pienempiä.

Tällä kaudella on saatu ensimmäiset biokaasubussit liikenteeseen jaoston erityisestä toivomuksesta.

Huolenaiheitakin on. Koronan vaikutus lipputuloihin on ollut dramaattinen. ”Omana pelkona on, että joudutaanko tätä paikkaamaan hinnankorotuksilla. Toivon, ja me vihreät ajetaan sitä, että näin ei tapahdu”, Manninen sanoo.

Manninen on myös Oulun Vihreän Kunnallisjärjestön (OVK) puheenjohtaja ja kuntavaalien alla erittäin työllistetty. OVK järjestää Oulussa kuntavaaleihin liittyvät asiat ja kampanjan. ”Vaalit järjestetään pääasiassa vapaaehtoisvoimin”, Manninen muistuttaa.

Mannisen toi kuntapolitiikkaan vaikuttamisen halu. ”Tämä on just sitä ilmastonmuutoksen torjuntaa paikallisesti, että saadaan ihmisiä käyttämään enemmän joukkoliikennettä.”

Vihreissä Mannista miellyttää avoin keskustelu, asiantuntijoiden kuunteleminen ja päätösten perustaminen faktaan. ”Me ajetaan näitä asioita yhdessä. Minun ei välttämättä tarvitse olla päättämässä juuri itse, vaan voin myös vaikuttaa vihreän toimijan kautta.”

Juttusarja kertoo oululaisesta päätöksenteosta vihreästä näkökulmasta valtuustokaudella 2017-2021.