Julkaistu Kalevan mielipiteissä 22.11.2020

Oululaiset kunnallisjärjestöt ja niitä vastaavat toimijat ovat huolissaan yhteiskunnallisiin vaikuttajiin ja ehdokkaisiin kohdistuvasta vihapuheesta, häirinnästä ja muusta uhkaavasta käytöksestä kohtaamisissa vaalikentillä ja verkossa.

Sanallisen ja jopa fyysisen väkivallan kokemisen uhka voi johtaa siihen, että kaikki poliittisesta vaikuttamisesta kiinnostuneet henkilöt eivät uskalla lähteä ehdolle.

Poliittinen häirintä kohdistuu tyypillisesti naisiin, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin, etnisiin vähemmistöihin ja vammaisiin.

”Jokaisen osallistumisoikeus yhteiskunnallisiin asioihin tulee turvata ja kaikkien poliittisesta vaikuttamisesta kiinnostuneiden henkilöiden tulee voida uskaltaa asettua ehdolle.”

Puolueiden edustajina haluamme kannanotollamme näyttää esimerkkiä avoimelle poliittiselle keskustelukulttuurille ja luoda pelisääntöjä sille, mikä on sallittua ja mikä ei. Meillä on valta ja vastuu puuttua epäasialliseen käytökseen ja puheeseen, kyseenalaistaa toimintamallejamme sekä muuttaa poliittiseen päätöksentekoon osallistumista helpommaksi ja turvallisemmaksi kaikille.

Jokaisen osallistumisoikeus yhteiskunnallisiin asioihin tulee turvata ja kaikkien poliittisesta vaikuttamisesta kiinnostuneiden henkilöiden tulee voida uskaltaa asettua ehdolle. Ehdolle lähteminen ei saa olla ainoastaan kaikkein vahvimpien tai paksunahkaisimpien ihmisten etuoikeus. Ensi kevään kuntavaalit tulee käydä ilman vihapuhetta.

Tulemme tekemään kaikkemme, että politiikassa toimiminen ja vaaleissa ehdolla oleminen on mahdollisimman inhimillistä ja turvallista kaikille riippumatta heidän taustoistaan.

Aino-Kaisa Manninen
Oulun Vihreän kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Rauno Hekkala
Oulun Vasemmiston kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Pirjo Sirviö
Oulun SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Jari Pirinen
Oulun Sinisten puheenjohtaja

Tuija Patana
Oulun Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Leena Askeli
Oulun KD:n paikallisosaston puheenjohtaja

Sami Pikkuaho
Oulun Kokoomuksen puheenjohtaja

Lare Inkala
Oulun Perussuomalaisten puheenjohtaja

Read text in English here