Kirjoitus julkaistu Forum24:ssa 18.11.2020

Mielipide Forum24:n yleisönosastokirjoitukseen 11.11.2020 (Paula Puolakka, Nykyinen ilmastotalkootouhotus on pelkkää kotkotusta).

On hienoa, että olet aktivoitunut ympäristöasioissa ja samalla harmi, jos et ole saanut muita mukaan talkoisiin. Olen samaa mieltä siitä, että luonto lähellä ihmistä on erittäin arvokas asia.

Kirjoitit, että maapallo muuttuu omalla painollaan ja että tutkijat ovat 50 vuotta sitten varoittaneet maapallon normaaleista, ihmisistä riippumattomista muutoksista. Sittemmin tiede on kehittynyt huomattavasti. Tällä hetkellä ilmastoa tutkivista tieteen tekijöistä 97 % uskoo ilmastonmuutoksen johtuvan ihmisen toimista (https://climate.nasa.gov/). Itse en ole alaa opiskellut, joten uskon heitä.

Kerroit, että teknologiaan perustuvan työn painottaminen riistää luontoa. Teknologia voi olla työkalu hyvässä ja pahassa, mutta juuri tiede ja ympäristöteknologia ovat avaimia parempaan tulevaisuuteen. Uuden teknologian avulla löydämme keinoja tuottaa puhtaampaa energiaa ja vähentää päästöjä. Samaan tuotokseen päästään pienemmillä resursseilla, jolloin ekologinen jalanjälki pienenee. Teknologian kehittyminen on hyvä asia.

”Ilmastotalkootouhotus” ei onneksi ole pelkkää kotkotusta. Euroopan ilmastolain myötä EU sitoutuu tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. Pari kuukautta takaperin Japani ilmoitti saman aikataulun ja Kiinan tuore tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä. Yhdysvallat on myös palaamassa Pariisin ilmastosopimukseen, jos ja kun presidentti vaihtuu.

Kuten vuosiluvut kertovat, asiat etenevät hitaasti. Monet meistä eivät ole näkemässä muutosta parempaan. Positiivista kuitenkin on se, että virheistä opitaan ja olemme oikealla polulla. Vanhempien ikäluokkien tulisi ottaa mallia nuorista. Nuoret ovat ympäristötietoisia ja heillä on halu toimia vastuullisesti. Nuoret eivät ole aiheuttaneet näitä ongelmia, mutta silti he niitä korjaavat. Ympäristö ja luonto ovat perintömme tuleville sukupolville.

Peace Out 🙂

Janne J Rajala