Valtuustoaloite jätetty Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa 13.12.2021

Rakennetaan Oulun ydinkeskustaan sekä rautatieaseman läheisyyteen polkupyörille valvottu ja vartioitu parkkihalli tai muu pysäköintiratkaisu. Hallin ylläpito voidaan rahoittaa pysäköintimaksuilla.

Oulussa tunnetusti varastetaan pyöriä jo ihan keskellä kirkasta päivää. Samalla arvokkaiden pyörien osuus on kasvanut. Jos keskustassa olisi vartioitu pyöräparkki, monet maksaisivat palvelusta mielellään tietäen, että pyörä ja sen osat ovat turvassa. Halli voi olla vartioitu tai sellainen, että sisälle pääsee vain tunnistautumalla ja alue on tallentavalla videoinnilla valvottu. Sisälle mentäessä voi olla portti, johon maksetaan ja ulos pääsee, kun on osoittaa voimassa oleva lipuke pysäköinnistä.

Yksi varteenotettava vaihtoehto valvotulle pyöräpysäköinnille olisi Kivisydän, johon voidaan asentaa sopivia pyörätelineitä lähelle hissiyhteyksiä ja polkupyöräasiakkaille voidaan kehittää oma pysäköintilippujärjestelmänsä. Vaihtoehtoisesti voisi olla myös pyöräpysäköintiautomaatteja, joissa pyörä viedään kuljettimen avulla varastoon ja maksetttua kuittia vastaan pyörän saa automaattisesti takaisin. Kauppiaat voisivat lähteä mukaan tukemaan turvallista pyöräpysäköintiä tarjoamalla ilmaista pyöräpysäköintiä ostosten yhteydessä.

Pyöräpysäköintihallin kysynnän ja toteuttamisvaihtoehtojen kartoittamiseksi voitaisiin teettää esimerkiksi opinnäytetyö Oulun ammattikorkeakoulun tai Oulun yliopiston opiskelijalla. Opinnäytetyössä voitaisiin selvittää muun muassa sitä, paljonko palvelusta oltaisiin valmiita maksamaan ja paljonko eri maksullisten pyöräpysäköintimallien toteuttaminen ja ylläpito maksaisivat.

Oulun keskusta-alueelle tarvitaan myös muita turvallisia pyöräpysäköintipaikkoja mahdollisen pyöräparkkihallin lisäksi. Rautatieaseman alikulkutunnelin uusimisen yhteydessä sen lähistölle tarvitaan tarpeeksi laaja pyöräpysäköintiasema. Pysäköintiasemien sijainnin pitää olla sellainen, että ne ovat hyvin saavutettavissa pääväyliä pitkin.

Oulun vihreä valtuustoryhmä