Vihreä valtuustoryhmä on jättänyt 12. syyskuuta pidetyssä valtuuston kokouksessa valtuustoaloitteen: Oulun kaupungin tarjoama maksuton energianeuvonta kaupungin oman asiantuntijapalvelun kautta. 

Oululaisille tulisi tarjota uuden energianeuvontapalvelun kautta paremmat mahdollisuudet energiansäästöön, oman energialaskunsa hallintaan ja älykkääseen asumiseen. Tarvitaan energianeuvontapalvelua, joka antaa viimeistä tietoa energiatehokkaasta asumisesta, energiasopimustyypeistä, tietoa energiaremontteihin saatavilla olevista tuista, ohjeistusta energiaremonttien suunnitteluun ja toteutukseen sekä hiilineutraaliin rakentamiseen.

Toteuttajana voisi olla kaupungin oma asiantuntijatiimi, jossa asiantuntijuutta on ympäristö- ja yhdyskuntapalveluista ja rakennusvalvonnasta.  Toteutuksen pohjana voisi olla energianeuvonnan sähköinen palvelualusta ja lisäksi puhelinpalvelu. Sähköinen palvelualusta voisi toimia lisäksi ajantasaisena ilmoituskanavana paitsi kuluttajien ja yritysten energiansäästöasioissa myös paikallisten energiaratkaisuiden ja energiakumppanuuksien tietoalustana Oulun alueella. Tästä voisivat hyötyä paitsi kuluttajat ja taloyhtiöt myös paikalliset energiantuottajat, energian myyjät sekä laite- ja järjestelmätoimittajat.

Miksi tarvitsemme energianeuvontaa? Energianeuvonta voisi maksaa itsensä takaisin nopeasti, tehokkaampina energiaratkaisuina ja energiansäästöinä. On todettu, että monipuolinen energianeuvonta vähentää sähkönkulutusta parhaimmillaan 8-12 % talvikuukausina. Energianeuvonta hillitsee myös ilmastonmuutosta ja auttaa sopeutumisessa siihen.

Tällä hetkellä maksutonta energianeuvontaa kuntalaisille tarjoavat Energiaviraston rahoittamana maakunnan alueelliset energianeuvojat sekä Motiva. Lämmityskauden lähestyminen ja energian kallistuminen ovat herättäneet suomalaiset selvittämään omia mahdollisuuksiaan vähentää energiankulutusta kotona. Energiavirasto on ohjannut energianeuvontaan lisäresursseja, mutta tästäkin huolimatta palvelu ruuhkautuu niin Motivassa kuin maakunnissa ja Motivan puhelinpalvelu on suljettuna väliaikaisesti. Tänä aikana Motiva palvelee neuvontaa tarvitsevia sähköpostitse ja verkkosivujen kautta.

 

Lisätietoja:
Henna Määttä
Valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu
henna.maatta@ouka.fi

Paula Himanen
Kaupunginvaltuutettu
paula.himanen@ouka.fi