Oulun kauppahallin 2019 alkaneen remontin valmistuessa moni odotti sen lähtevän uuteen kukoistukseen. Näin ei kuitenkaan käynyt. Syytä on haettu parkkipaikoista, ravintoloiden puutteesta, torihotellin työmaasta ja syrjäisestä sijainnista. Perussyy taitaa kuitenkin olla se, ettei perinteiseen kauppahallitoimintaan perustuva konsepti vastaa tämän päivän markkinoiden tarpeita kuin juhlapyhien läheisyydessä. Fakta on, että yrittäjät eivät voi selvitä kuluistaan, saati menestyä, ilman jatkuvaa kassavirtaa.

Tällä hetkellä kauppahallin tiloja hallinnoi Oulun tilapalvelut liikelaitos. Aiemmin yrittäjien yhteistyötahona oli Oulun liikekeskus. Toistaiseksi Oulun elinkeinoelämän kehittämisestä vastaavalla Business Oululla ei ole ollut roolia kauppahallin konseptin kehittämisessä.

Mikäli kauppahallin halutaan jatkavan Oulussa toimintaansa, on jotakin tehtävä menestyksellisen yritystoiminnan mahdollistamiseksi. Tässä aloitteessa esitetään kaupungin sisäisen kehittämishankkeen pikaista käynnistämistä kauppahallin toimintakonseptin ja organisoitumisen uudelleen määrittelemiseksi. Hankkeen keskeinen tehtävä on tutkia ja esittää, millainen yritystoiminta torin kupeessa sijaitsevalle kauppahallille on mahdollista, ja miten kaupunki voi omalla toiminnallaan parhaiten tukea sinne sijoittuvien yrittäjien liiketoimintaa. Mikäli tarkastelu osoittaa, ettei menestyksekäs liiketoiminta ole mahdollista, työryhmä tekee esityksen kauppahallirakennuksen toimintakonseptin muutosvaihtoehdoista. Esitys tuodaan valtuuston käsittelyyn kevään 2023 aikana ja mahdolliset talousvaikutukset huomioidaan vuoden 2024 budjettivalmistelun yhteydessä.

Oulussa 28.11.2022 (ensimmäinen talousarviokokous)
Heikki Kontturi
Kaupunginvaltuutettu (vihr.), Oulu