Aloite talvi-/avantouintipaikoista

Oulun kaupunginvaltuusto 25.2.2013

Oulussa on tällä hetkellä vain yksi kaupungin toimesta ylläpidetty talviuintipaikka. Talvi- ja avantouinnilla on huomattavia terveysvaikutuksia ja on todettu siihen sijoitetun euron tuottavan kuusinkertaisesti lisääntyneenä terveytenä ja hyvinvointina.

Oulun maineen rakennuspuita tulee etsiä arktisen ja pohjoisen mielikuvista, kuten esimerkiksi talvipyöräilystä, lumirakentamisesta ja poroferiasta. Oulun talvikaupunkimaineen lippulaiva on myös talvi- tai avantouinti.

Talvi- tai avantouintia pitäisi kuitenkin voida harrastaa lähiliikuntamuotona. Monille harrastajille se on jokapäiväiseen liikuntaan liittyvä tapahtuma. Talvi- tai avantouinnin terveyttä edistävät vaikutukset liittyvät kivun hallintaan, unen laatuun ja vastustuskyvyn parantamiseen. Talvi- tai avantouinti lisää stressinsietokykyä sekä tuottaa hyvän olon tunteen koko kehoon. Talvi- tai avantouinti on myös sosiaalinen tapahtuma ja siten ennaltaehkäisee syrjäytymistä.

Talvi- ja avantouinti on suosittu terveysliikuntamuoto ja sitä on hyvä harrastaa sille erityisesti varatussa uimapaikassa tai tutussa ja turvallisessa rannassa luonnonvesissä. Talvi- ja avantouinti on mitä parasta luontoliikuntaa.

Esitämme, että liittyneiden kuntien entisiin kuntakeskuksiin (Haukipudas, Kiiminki, Yli-Ii, Ylikiiminki ja Oulunsalo) sijoitetaan talvi- tai avantouintipaikat. Vaatimattomia talvi- tai avantouintipaikkoja, jotka ovat varustettuna uimakopilla, pumpulla ja valaistuksella. Ylläpidosta vastaavat yhteistyössä Oulun kaupunki ja paikallisyhdistykset.

Maarit Sihvonen

Ari Matila

Vihreät, Oulu