Koulua kahdessa vuorossa?

Jätin Oulun kaupungille kuntalaisaloitteen vuonna 2011 tammikuussa peruskoulun luokkien kaksivuorojärjestelmän käymisen selvittelystä. Eli olisiko koulua mahdollista käydä aamu-ja iltavuorossa? Tänä päivänä työelämä tuntee erilaisia työvuoroja. Meillä on vanhempia, jotka käyvät työssä vain aamuvuorossa tai iltavuorossa. Meillä on paljonkin osa-aikatyöntekijöitä. On erilaisia perheitä, yksinhuoltajia. Kuntalaisaloitteella yritin herättää keskustelua, voisiko koulunkäynnin kaksivuorojärjestelmällä parantaa palvelua ja monipuolistaa sitä samalla säilyttäen tasokas opetus. Valitettavasti en ole toistaiseksi saanut aloitteeseen vastausta.

Yksi aloitteen tarkoitus on saada selvyyttä, voisiko kaksivuorojärjestelmän avulla välttää kalliita kouluinvestointeja ja siten aikaansaada selvää säästöä koulurakentamisessa, jotka tunnetusti ovat aina miljoonaluokkaa euroissa. Koululaisten vanhempien näkemys ja tietenkin nuorten oma näkemys on ensiarvoisen tärkeää, unohtamatta opettajia. Tämä voitaisiin selvittää helposti kysymällä asiasta vanhemmilta, opettajilta  ja itse koululaisilta laajalla heille suunnatulta kyselyllä.

Metsokankaan ja Ritaharjun kohdalla aamu-ja iltavuorot voisivat tilaongelman takia olla perusteltuja ja taloudellisesti järkeviä. Myös muiden koulujen kohdalla asiaa kannattaisi tutkia. Selvittää edut ja haitat. Soitin aloitteesta Oulun kaupungin kirjaamoon ja sain tiedon, että aloite oli ohjattu Pekka Fredrikssonille. Soitin hänellekin ja hän ystävällisesti lupasi asiaa selvittää. Minulla on nyt se käsitys, että aloite on harmittavasti jäänyt virkakoneiston pyörteisiin. Asia ei ole kuitenkaan vanhentunut vaan oikeastaan entistä ajankohtaisempi. Toivon lämpimästi, että kuntalaisaloitteeni viedään sivistys-ja kulttuurilautakunnan käsittelyyn.

Kari Viholainen (vihr)
Oulu