pitko_jenni_72ppiValtuustoaloite 16.9.2013

Valtuustoaloite syötävien marjapensaiden ja hedelmäpuiden istuttamisesta kaupungin puistoihin ja viheralueille

Suuri osa kaupunkilaisista asuu asunnoissa, joissa ei ole pihaa ja mahdollisuutta ruoan kotikasvattamiselle. Kaupunki voisi tarjota palan omakotiasumisen mukavuutta istuttamalla kaikkien saataville, puistoihin ja viheralueille yhteisiä marjapensaita ja hedelmäpuita.

Esimerkiksi viinimarjapensaita voisi istuttaa kaupungin puistoihin kuten koristepensaita. Niiden ylläpitäminen ei tuo yhtään lisäkustannuksia jos vertaa koristepensaiden ylläpitämiseen. Sen sijaan niillä olisi positiivinen vaikutus kaupungissa viihtymiselle ja yhteisöllisen kaupunkikulttuurin syntymiselle. Toppilansaaren tyrnipensaat ovat osoittaneet, että kiinnostusta yhteisille hyötykasveille on runsaasti.

Marjapensaita on hyvä olla ryppäinä, jotta niistä riittää mahdollisimman monelle ohikulkijalle tai vartavasten poimimaan tulleille. Sijainniksi marjapenskeskittymille sopii mikä tahansa puisto tai viheralue. Remontissa olevaan Letkunpuistoon voisi suunnitella kaupunkipuutarhan, jossa olisi monenlaisia syötäviä marjapensaita. Tästä ilosta osansa voisi saada myös kaupungissa vierailevat matkailijat.

Kaupunki voisi myös kannustaa kaupunkilaisia istuttamaan oma-aloitteisesti hedelmäpuita ja marjapensaita viheralueille, jotka eivät ole puistoina, esimerkiksi kodin lähellä olevat metsät.

Jenni Pitko
Kaupunginvaltuutettu (vihr)