haapanen_satu_72ppiValtuustoaloite 16.9.2013

SÄÄNNÖLLISTÄ MUISTIN TESTAAMISTA

Muistisairaudet yhteiskunnassamme ovat kasvussa useista syistä johtuen. Muistisairausdiagnoosin saa joka päivä lähes 40 ihmistä Suomessa. Tämän lisäksi noin joka kolmas yli 65-vuotias kärsii muistin heikkenemisestä, mikä aiheuttaa paljon huolta ja hämmennystä. Omaisenkin on vaikea usein tietää, onko muuttunut käytös normaaliin vanhenemiseen kuuluvaa vai muistisairauden alkua.

Muistisairauksia voidaan ennaltaehkäistä monin tavoin muun muassa elämäntapoihin vaikuttamalla. Yksi ennaltaehkäisyn muoto on säännöllinen muistin testaaminen. Siksi ehdotan, että kaupunki päättäisi säännöllisen muistin seulonnan aloittamisesta 65-vuotiaille yhtenä terveydenhuollon ennaltaehkäisevänä ja siten mahdollisesti myös kustannuksia alentavana ja ihmisten terveyttä ja hyvinvointia lisäävänä palveluna.

Satu Haapanen
Kaupunginvaltuutettu (vihr)