On aiheellista kysyä kuinka mielenterveyslaki toteutuu Oulun kaupunginsairaalassa. Tilanteissa, joissa potilaan itsemääräsoikeutta ja vapautta rajoitetaan? Potilaan vapautta ja liikkumista joudutaan rajoittamaan kiinni sitomisella vuoteeseen kun vaarana on potilaan itsensä taikka toisten vahingoittaminen . Meillä on selkeä lainsäädäntö näissä tilanteissa. Vai onko lainsäädäntö erilainen erilaisissa yksiköissä?
Potilas saadaan vastoin tahtoaan eristää muista potilaista, jos
1) hän käyttäytymisensä tai uhkauksensa perusteella todennäköisesti vahingoittaisi itseään tai muita, tai
2) hän vaikeuttaa käyttäytymisellään vakavasti muiden potilaiden hoitoa, vaarantaa vakavasti omaa turvallisuuttaan tai todennäköisesti vahingoittaa omaisuutta merkittävästi, tai
3) eristäminen on välttämätöntä muusta erittäin painavasta syystä.
Ensimmäisessä kohdassa tarkoitetussa tilanteessa potilas saadaan myös sitoa, jolleivät muut toimenpiteet riitä. Potilaan kiinnipitäminen, eristäminen ja sitominen on lopetettava heti, kun se ei ole enää välttämätöntä. Eristetylle tai sidotulle potilaalle on määrättävä vastuuhoitaja. Sidotun tai alaikäisen potilaan tilaa on seurattava koko ajan siten, että hoitohenkilökunta on näkö- ja kuuloyhteydessä potilaaseen. Sairaalan on toimitettava kahden viikon välein aluehallintovirastolle ilmoitus potilaiden eristämisistä ja sitomisista.
Sairaalan psykiatrista hoitoa antavassa yksikössä on oltava kirjalliset, riittävän yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten mielenterveyslaissa tarkoitettuja potilaan itsemääräämisoikeuden rajoituksia toteutetaan. Psykiatrista hoitoa antavat monet muutkin yksiköt eivätkä vain psykiatrian erikoissairaanhoidon osastot. Eikö mielenterveyslaki koskene kaikkia osastoja? Rajoitusten seurannan ja valvonnan turvaamiseksi on hoitoyksikössä pidettävä rajoituksista erillistä luetteloa, johon merkitään potilaan tunnistetiedot, rajoitusta koskevat tiedot sekä rajoituksen määränneen lääkärin ja rajoitusten toimeenpanijan nimet.
Kari Viholainen (vihr)
sairaanhoitaja