ervasti_veikko_72ppi

Julkaistu Kalevassa 17.10.2013

Hassi näkee kokonaisuudet!

Kalevan pääkirjoitustoimittaja otti kansanomaiseen jouhevaan tapaansa tiistaina 15.10. kantaa Heidi Hautalan seuraajaan.  Satu Hassi ei näyttäisi kelpaavan. On todella voimakkaasti sanottu: ”Vaikka viherikoni Hassi on kokenut poliitikko, hän ei useinkaan näe kokonaisuutta . Hassi vei silmät kiinni EU:ssa läpi laivojen rikkidirektiivin, josta koituu elinkeinoelämän laskelmien mukaan valtava lisälasku ja kilpailukyvyn menetys vientiteollisuudelle.”

Kukahan tässä ei näe kokonaisuutta? Satu Hassi toimi EU:ssa rikkidirektiivin esittelijänä – ei suinkaan ainoana päättäjänä. Euroopan parlamentissa oli todella paljon silmät kiinni olevia, koska parlamentti hyväksyi rikkidirektiivin äänin 606-55. Laivoissahan sai polttaa ”jäteöljyä”. Missään muualla noin likaista ainetta ei ole saanut pitkiin aikoihin polttaa, ellei savukaasuja puhdisteta.

Mielestäni Kaleva on suhtautunut varsin kevyesti arktisten alueiden hyväksi käyttöön: talousnäkökohdat hautaavat alle ympäristöasiat. Kuitenkin toimitaan ympäristöllisesti haastavilla alueilla ja toisaalta luonnonkansojen alueilla. Venäjästähän ei saisi puhua pahaa, mutta jäljet pelottavat liittyen ympäristöasioihin. Komin alueella Pohjois-Venäjällä rikkoutui v. 1994 öljyputki,  ja tundralle valui arviolta 300 000 tonnia öljyä. Jokin aika sitten kerrottiin julkisuudessa, että Venäjän öljyputkista valuu jatkuvasti öljyä luontoon – kokonaismäärä lienee todella huomattava.

Suhtautuminen ympäristöasioihin saattaa olla Venäjällä – niin kuin Kalevassakin – hyvin talousvoittoista. Nikkelin alueen sulatot Kuolassa levittävät ympäristöönsä raskasmetalleja, ja ympäristö on lähes kuollutta. Kysyin muutama vuosi sitten ison todistajajoukon läsnä ollessa Barentsin alueen venäläiseltä pääsihteeriltä, että miksi savukaasuja ei puhdisteta. Sulatot eivät kuulemma kannattaisi enää.  Niin, mitäpä luonnosta ja ihmisistä!

Keskiviikon 16.10. Kaleva kertoi arktisten alueiden resursseista otsakkeella ”Kaikki haluavat päästä osille”.  Jos edellä kerrottu asenneilmasto vallitsee edelleen Venäjällä, niin ennuste on  ympäristön ja alueiden harvalukuisten kansojen kannalta lohduton. Suomen kannattaisi arktisessa strategiassaan korostaa julkisuudessa ympäristöosaamistaan ja keskittyä niihin asioihin.

Joka tapauksessa arktista tullaan hyödyntämään – huolimatta valtavista riskeistä – tekipä Suomi mitä tahansa. Kaleva antoi mielestäni erinomaisen suosituksen Satu Hassin valitsemiseksi. Hän on minunkin ehdokkaani ministeriksi.

Loppukaneettina todettakoon se, että Koillisväylän avautuminen kertoo ikävän tosiasian ilmastonmuutoksen vääjäämättömästä etenemisestä. Mitä kaikkea siitä seuraa arktisten alueiden luonnolle, onkin sitten taas eri asia. Käsittääkseni tarvitaan Kalevankin kaipaamaa kokonaisuuksien ymmärtämistä.

 

Veikko Ervasti

valtuutettu (vihr.)