kemppainen_marjo_72ppiMistä on suuret valtiomiehet tehty?

Julkaistu Kalevan Lukijalta-palstalla 3.7.2015

Talvi- ja jatkosodan aikana, äitini, nuori sotaleski ja kaksivuotiaan sekä kolmeviikkoisen pojan yksinhuoltaja, koki kaikki Viipurin pommituksen ja evakkotaipaleen kauheudet. Suurin opetus kuitenkin, minkä hän jälkeensä noista ajoista lapsilleen jätti oli, että ”Elä sie ruppee vihhaammaa kettään! Sota on sottaa:” En niin ikään myöskään kuullut sotainvalidi-isäni suusta vihapuheita, joiden kohteena olisi ollut venäjän kansa.

Kun on seurannut Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan rahoitusongelmia, ei voi kuin ihmetellä sitä, kuinka kaikella tapaa epävarman hankkeen on Suomessa annettu edetä näinkin pitkälle. Ei energiapolitiikka voi olla käsikassarana minkään tahon valtapolitiikalle tai epäselville rahoittajakytköksille. Eikä luottamusta niin ikään rakenneta epäilyksille tai ennakkoluuloille sijoittajaomistajia tai toisen maan kansalaisia kohtaan.

Vihreiden ydinvoimakanta tiedetään. Pitäisi tietää myös se, että vihreät ovat johdonmukaisesti ja väsymättä vuosien ajan yrittäneet tuoda esille myös vaihtoehtoisia energiaratkaisumalleja. Sellaisia, jotka tuovat tullessaan myös työpaikkoja ja ajan saatossa uusia vientituotteita. Myös Euroopan monet valtiot, mm. Ruotsi ja Saksa, ovat hyvänä esimerkkinä innovatiivisesti toteutetusta energiahuollosta. Viime päivinä onkin ollut mielenkiintoista seurata niitä asiantuntijoita, joiden energiapoliittinen ajattelu on vihreän ajattelun mukaista ja jotka mediassa Fennovoiman julkistettua kroatialaisen sijoitusyhtiönsä, ovat päässeet enemmän ääneen.

Suomalaisten kollektiivisessa tajunnassa ovat kaikki ne suuret valtiomiehet, jotka ovat luotsanneet kansaa vaikeiden aikojen läpi. Ei epäilyt Veikko Vennamo lohkoa yksityisomistuksessa olevia maatilkkuja Karjalan mummoille, jotka niihin mökkinsä rakensivat, vaikka vastustuskin oli suurta. Ja rintamamiestalot kohosivat sodan menetysten hyvityksenä joka niemeen, notkoon ja saarelmaan. Niin nytkin tarvitaan politiikoiltamme ja maamme hallitukselta viisaita päätöksiä ja aidosti valtiomiesmäisiä näyttöjä kansalaistensa turvallisuuden takaamiseksi.

Suomalaiset nykypoliitikot ja ministerit korostavat puheissaan olevansa asiassa kuin asiassa ”isänmaan asialla”. Nyt jos koskaan on oltava isänmaan asialla laittamalla Pyhäjoen ydinvoimalahanke ”jäihin” ja ottamalla uusi suunta energiapolitiikassa.

Niin. Ja isänmaan asialla olen minäkin. Tällä kirjoituksellani. Ja veren perinnölläni!

Marjo Kemppainen (vihr.), Oulu
Kirjoittaja on kasvatustieteiden ja draaman opettaja ja teatteri-ohjaaja. Hän toimii Oulun vihreissä mm. Lähidemokratiatoimikunnan jäsenenä ja Hyve-lautakunnan varajäsenenä.