janne_2016Julkaistu Kalevassa 26.10.2016

Arja Suuronen ja Juha Vuorio (ps.) kirjoittivat (Kaleva 23.10./Lukijalta), ettei kiinteistöveroa pitäisi periä pienituloisilta omakotitaloissa asuvilta eläkeläisiltä. Perusteluja oli haettu ontuvasti muun muassa vanhuspalvelulaista ja mahdollisista maksukykyongelmista.

Eläkeläisten hyvinvoinnin ja omakotitaloasumisen turvaamisen allekirjoittaa varmasti suurin osa, minäkin. Kiinteistöveron korotus on ikävä uutinen pienituloisille. Kiinteistöveron poisto eläkeläisiltä on kuitenkin samaa populistista retoriikkaa kuin perussuomalaisten politiikka yleensäkin.

Kiinteistöveron korotuksen vastustaminen sillä perusteella, että hallitus on leikannut pienituloisten toimeentuloa sieltä täältä, ei poista sitä tosiasiaa, että näitä leikkauksia perussuomalaiset ovat olleet hyväksymässä. On totta, että unelma omakotitalossa asumisesta alkaa lipua monelle ulottumattomiin – ei kuitenkaan kiinteistöveron, vaan hallituksen leikkauksien ja muiden toimenpiteiden takia.

Suurosen ja Vuorion mukaan kiinteistöveron nostolle ei ole taloudellista perustetta. Yhdyskuntapalveluiden tuotot eivät kuitenkaan voi olla syy sille, ettei kiinteistöveroa nosteta: kaupunki velkaantuu kovaa vauhtia, jotain on tehtävä. Veroilla kuitenkin pidetään hyvinvointiyhteiskuntaa yllä. Aiotulla kiinteistöveron nostolla voidaan rahoittaa muun muassa valtuuston kouluverkkoratkaisu.

On päivänselvää, että moni haluaisi elää omakotitaloissa, ja tämän puolustamisella ja romantisoimisella varmasti ropisee laariin. Omakotitalojen omistajien täytyy varautua remontteihin ja kustannusten nousuihin. Tämä ei koske pelkästään eläkeläisiä, vaan ihan kaikkia omistusasunnoissa asuvia. Jos kiinteistöverot ovat naula arkkuun, niin mitä tapahtuu, jos esimerkiksi lainan korot nousevat kiinteistöveron korotusta paljon enemmän?

Oli omakotitaloasuminen kuinka suomalaista tahansa, ei asumisen perustelua kotihoidollisillakaan seikoilla voi perustella. Vuokralla asuvia sairaita vanhuksia on pilvin pimein ympäri Suomen. Ovatko kirjoittajat sitä mieltä, että kaikkien sairaiden eläkeläisten pitäisi asua omakotitaloissa? Oikein on, että vanhuksia ja heidän arvokasta elämää ja turvallista hoitoaan ylläpidetään, mutta vanhuspalvelulakiin vetoaminen ei kuitenkaan ole peruste kiinteistöveron poistolle.

Vaikka pienituloisten eläkeläisten kiinteistöveron poisto tuntuu mukavalta idealta, samassa tilanteessa olevia on muitakin. Lapsiperheet kärsivät yhtä lailla hallituksen leikkauksista. Kun otetaan huomioon se, että lapsiperheellisillä on usein lainaa vielä parikin vuosikymmentä, ei lainansa enimmäkseen maksaneita eläkeläisiä voi asettaa heidän edelleen, jos veroja aletaan joltakulta poistamaan.

Jos Suurosen ja Vuorion idea on, ettei kiinteistöveroa koroteta keneltäkään tai se jopa poistetaan kokonaan, niin olisi hyvä kuulla perusteluja, kuinka kaupungin talous paranee näillä toimenpiteillä?

Janne Rekilä
(vihr.), Oulu