janne-rekilaJulkaistu Forum24-lehdessä 22.11.2016

Taidolla ja tuurillakin Poikkimaantien silta valmistui puoli vuotta etuajassa. Säät suosivat ja rakentajat tekivät hienoa työtä, jotta tämä mahdollistui. Kun näin mittava rakennushanke menee odotettua paljon paremmin, on syytä olla tyytyväinen monestakin syystä.

Rakentajana tiedän, ettei tällaiset reilusti etuajassa valmistuvat rakennustyömaat ole jokapäiväistä herkkua. Enimmäkseen työt saadaan nipin napin määräaikaan mennessä valmiiksi. Toisinaan työmaat menevät jopa ns. sakoille. Länsimetrosta saa perspektiiviä kuinka suurhanke tulee veronmaksajille kalliiksi. Pieleen menneen projektin suhteen ei ole mielekästä puhua positiivisista työllistävistä vaikutuksista.

Tänään tiistaina avattava silta helpottaa mm. Oulun uuden kasvualueen eli Hiukkavaaran liikennettä huomattavasti. Sillan etuajassa valmistuminen tuo myös mittavat säästöt – silta tulee lähes kaksi miljoonaa euroa arvioitua halvemmaksi. Näiden lisäksi voidaan olla tyytyväisiä oululaisen rakentamisen tasosta, jonka tehokkuus on ollut mielestäni poikkeuksellista.

Samalla, kun juhlitaan sillan valmistumista, olisi tarpeen juhlia myös rakentajamiesten osaamista ja panostusta. Kaupungin pitää antaa arvoa tällaisille tekijöille. Kannattaisin rakentajien muistamista kaupungin taholta. Budjetin alittumissa säästyneet rahat taas olisi mielekästä allokoida vaikkapa kattavaan ja turvalliseen pyörätieverkostoon, esim. tulevan Sanginjoen suojelumetsän alueen matkailun edistämisen suunnitteluun ja toteutukseen.

Janne Rekilä (vihr)