Julkaistu Kalevassa 13.1.2017

”Demokratiaa vai populismia?” – otsikolla kirjoittanut Erkki Lähtevänoja (Kaleva 11.1./Lukijalta) ei ollut alkuunkaan selvillä siitä, mistä Hietasaaren kaavassa äänestettiin. Kaikki puolueet olivat valmiita hyväksymään kaikki muut kaavamuutokset – paitsi kaavan mahdollistamaa kökköä kalevalaista huvipuistokummajaista.

Lähtevänoja aivan haltioitui luettelemaan, kuinka ”valtaisat” tulot Oululta jää saamatta – ja ihan tämän kalevalaisen sammon ansiosta. Hänen pitää mennä saarnaamaan missiotaan hietasaarelaisille ja tuhansille oululaisille, jotka vastustavat VAIN huvipuiston sijoittamista Hietasaareen. Kai heillä on oikeus vastustaa demokraattisessa yhteiskunnassa .

Kai Lähtevänoja on samaa mieltä siitä, että Hietasaaren uusia asuntoja markkinoitaessa pitää ostajille kertoa mahdollisesta huvipuistosta. Lähtevänoja, uskoo – päinvastoin kuin ulkomaiset turistit – rakennettuun keinomaailmaan. Ulkomaiset turistit (Lonely Planet, National Geography) tulevat luontomme ja sen hiljaisuuden takia Suomeen – ei kuuntelemaan seppä Ilmarisen takomista. Lähtevänoja viittaa juhlavasti Oulun seutuun. Miksi hänelle ei kelpaa seutuyhteistyö eli Kempeleen Linnakankaan suunnitelma, joka on kokonaisvaltainen ”turistirysä” huvipuistoineen ja oheispalveluineen.

Miksi Lähtevänoja haluaa uhrata Hietasaaren? Ei kai Lähtevänoja tosissaan usko, että vaivainen huvipuisto pelastaisi niin Oulun talouden kuin tulevaisuuden? Tällainen vaikutelma hänen verevästä vuodatuksestaan jää! Lähtevänoja tulkitsee omalaatuisesti: ”Tuntuu, että poliitikot eivät näe mitään hyvää Hietasaaren kehittämisessä eikä missään muussakaan Oulun seutua koskevassa kehityshankkeessa”. Tämähän on Lähtevänojan ikioma tuntemus – ei poliitikkojen. Itse juuri edellä kehun Kempeleen Linnakankaan suunnitelmaa.

Lopussa Lähtevänoja populistisesti kehuu hankkeiden (minkä hankkeiden?) merkitystä Oulun elinkeinoelämälle. Hän unohtaa autuaasti, että Hietasaaren asukkaat ja yleensä oululaiset arvostavat enemmän aitoa Hietasaaren luontoa kuin keinotekoista rakennettua huvipuistoa. Muuten Lähtevänoja itse kutsuu yrittäjiä ahneiksi. Valtuustossa en ole koskaan kuullut tällaista.

Oma johtopäätökseni Lähtevänojan kirjoituksesta on se, että hän ei ole ainakaan demokratian asialla! Itse kukin päätelköön, että olisiko hän peräti populismin asialla.

Veikko Ervasti
Valtuutettu (vihr.)