Julkaistu Kalevassa 16.3.2017

Olemme verkostoituneempia kuin koskaan, mutta silti monet meistä tuntevat yksinäisyyttä. Kyseessä on vaiva, jonka jäljet ihmisen mielenterveyteen ja jaksamiseen voivat olla rujot.

Eräs keino vähentää yksinäisyyttä ja torjua sen synnyttämiä haittoja on rakentaa Oulua niin, että mahdollistamme ihmisten satunnaisia kohtaamisia. Tällaisia satunnaisia kohtaamisia mahdollistavia paikkoja voivat olla esimerkiksi grillipaikat, yleiset saunat ja muut julkiset yhteiskäyttötilat.

Viime juhannuksena minä ja ystäväni päätimme viettää kaupunkijuhannusta Meri-Toppilan yleisellä grillipaikalla. Sää oli kaunis ja maisemat upeat. Koska kyseessä oli julkinen grillipaikka, osasimme varautua siihen, että meidän täytyy jakaa sama tila muiden kaupunkilaisten kanssa.

Arviomme osui oikeaan, ja grillipaikalle tuli myös muita kaupunkilaisia viettämään juhannusta. Heidän läsnäolonsa toi meidän kaikkien iltaan uuden ulottuvuuden. Muut oululaiset osoittautuivat niin mukaviksi, että tarjosimme heille ruokiamme. He toimivat vastavuoroisesti samoin.

Nuotion ympärille oli kokoontunut ihmiskirjo, johon en todennäköisesti olisi tutustunut ilman grillipaikan luomaa mahdollisuutta matalan kynnyksen kanssakäymiseen. Sain tilaisuuden tutustua oululaisiin, joita en välttämättä olisi arjessani muuten kohdannut.

Toisin sanoen yksinäisyyden torjumisen lisäksi satunnaisia kohtaamisia mahdollistavilla paikoilla ja tiloilla on myös yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta tuottava merkitys. Siitä hyötyvät myös ne, jotka eivät koe itseään yksinäisiksi.

Julkiset yhteiskäyttötilat eivät tietysti hävitä yksinäisyyttä kokonaan, mutta jokainen askel yhteisöllisempään suuntaan on ottamisen arvoinen. Yhä yksilökeskeisemmässä maailmassa on hyvä olla matalan kynnyksen mahdollisuuksia tutustua toisiimme.

Janne Hakkarainen
kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (vihr.)
Oulu