Julkaistu Kalevassa 21.3.2017

Kun on nuori ja terve, tulee harvoin ajatelleeksi sitä, minkälaista elämä on, kun nuo edellä mainitut asiat ovat toisin. Kaikki me vanhenemme ja joudumme jossain vaiheessa miettimään, onko oma koti ja asuinympäristö tarpeeksi esteetön, jotta voimme asua siellä lopun elämäämme.

Tavoitteeksi on asetettu, että kotona asuu vähintään 92 % 75-vuotiaista ja sitä nuoremmista henkilöistä vuoteen 2030 mennessä. Jotta tähän päästään, tullaan tarvitsemaan miljoona asuntoa, jotka ovat esteettömiä ja turvallisia. Asuntokanta uusiutuu hitaasti ja uustuotanto ei riitä vastaamaan tulevaan tarpeeseen. Nykyistä asuntokantaa onkin peruskorjattava huomattavasti.

Esteettömyys alkaa jo kodin sijainnista. Toimiva julkinen liikenne ja lähipalvelut helpottavat kotona asumista. Kevyen liikenteen väylistä pitää huolehtia, erityisesti näin talvisin. Lähikauppaan pääseminen rollaattorilla voi olla mahdotonta, jos teitä ei ole aurattu kunnolla tai lumet on kasattu juuri risteysalueiden liuskojen eteen.

Esteetön koti tarkoittaa muunneltavia, joustavia, turvallisia tiloja, joissa on helppo liikkua. Kylpyhuone on suunniteltu väljäksi. Avara keittiö helpottaa arkiaskareita ja mahdollistaa elämän myös apuvälineiden kanssa. Eteinen on tilava, kynnykset ovat matalia, ovet aukeavat oikein päin ja asuntoon on helppo tulla. Esteettömässä kerrostalossa on reilun kokoinen hissi.

Yksi este kotona asumiselle entistä pidempään voi olla talon hissittömyys. Hissittömyys on vanhojen kerrostalojen keskeinen ongelma, sillä joka toisessa suomalaisessa kerrostalossa ei ole hissiä. Onkin hyvä, että nykyään hissien rakentamista vanhoihin kerrostaloihin tuetaan.

Esteettömyys tulee olla lähtökohta toimivien asuntojen ja asuinympäristöjen suunnittelulle ja peruskorjaukselle. Siten mahdollistetaan monen ikääntyneen ihmisen asuminen kotonaan entistä pidempään. Ja esteettömyyshän sopii jokaiselle.

Latékoé Lawson Hellu
kaupunginvaltuutettu
kuntavaaliehdokas (vihr.)
Oulu