Mielipidekirjoitus, julkaistu Forum24
Forum24 uutisoi 18.10. Oulun kaupungin teettämästä selvityksestä liittyen varhaiskasvatuksen maksuttomuuden kokonaisvaikutuksiin otsikolla ”Enemmistö maksun kannalla”. Kaupungin tiedottaminen selvityksen tuloksista on ollut ongelmallista.
Vastaajista vain 17 prosenttia oli huoltajia, joiden lapselta on rajattu subjektiivista varhaiskasvatusoikeutta. Tämä olisi ehdottomasti pitänyt tuoda esille.
Kyselyyn vastanneista jopa 44 prosenttia oli kokenut rajaamisen kielteisenä. 34 prosentin mielestä rajaaminen ei ole vaikuttanut ja 22 prosenttia piti rajausta myönteisenä. Selkeä osa siis kokee rajauksen kielteisenä, vaikka vain pieneltä osalta kyselyyn vastanneista oli rajattu oikeutta.
Myös Oulun kaupunki on uutisoinut selvityksestä nettisivullaan. Sen mukaan 67 prosenttia huoltajista kertoi lapsen kokemuksen pohjalta, ettei subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajaamisella ole ollut vaikutusta tai se on koettu myönteisenä.
Kun tulokset esitellään näin, syntyy mielikuva, että suurin osa lapsista on kokenut rajauksen myönteisenä, vaikka kyseinen prosentuaalinen osuus on todellisuudessa 14. Lapsista 33 prosenttia oli kokenut rajauksen kielteisenä ja 53 prosenttia kertoi, että rajaus ei ollut vaikuttanut.
Herää kysymys, onko tiedottaminen ja uutisointi ollut valikoivaa ja tarkoituksenmukaisesti subjektiivisen oikeuden rajaamista tukevaa. Sellainen olisi räikeää valtuuston budjettineuvotteluiden alla. Selvityksestä on toimitettu 42 dian paketti, mutta ei taustatietoja tai analyysia sen luotettavuudesta. Mitä tietoa huoltajat ovat saaneet tutkimuksesta? Onko kerrottu, mikä on selvityksen tarkoitus? Olisi myös arvokasta ja tutkimuseettisesti tärkeää peilata selvityksen tuloksia viimeaikaisiin tutkimuksiin.
Jatkossa Oulun kaupungin tulee kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitä ja miten esitetään. Kun puhutaan ryhmäkokojen kasvattamisesta ja subjektiivisesta varhaiskasvatusoikeudesta, olisi hyvä muistaa niiden kerrannaisvaikutukset. Oikeuden rajaaminen vaikuttaa suoraan ryhmäkokoon, sillä puolipäiväiset lapset lasketaan puolikkaina.
Muun muassa VakaVain tuloksissa todetaan, että lasten vaihtuvuus ryhmissä on kasvanut, päivät muuttuneet katkonaisiksi ja epäsäännöllisiksi, mikä vaikuttaa työntekijöiden kuormitukseen. Työntekijät kertovat, että lasten yksilölliset kohtaamiset ovat vähentyneet ja kiire on vaikuttanut perheiden kanssa tehtävään yhteistyöhön. Tämä kaikki vaikuttaa oleellisesti varhaiskasvatuksen laatuun.
Tutkitusti juuri laadukkaalla varhaiskasvatuksella on positiiviset vaikutukset: se luo pohjan elinikäiselle oppimiselle, ajattelu-, oppimis- ja vuorovaikutustaidoille. Laadukas varhaiskasvatus on kaikista koulutusmuodoista tutkitusti vaikuttavinta, mikä tulee muistaa päätöksenteossa.
Kirjoittajat:
Susa Vikeväkorva, varhaiskasvatuksen opettaja, kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Henna Määttä, koulutuspoliittinen asiantuntija, kaupunginvaltuutettu (vihr.)