Julkaistu Kalevan vaalipuhekirjoituksena 24.5.2021

Oulun seudun joukkoliikenteen matkustajamäärien huima kasvu tyssäsi viime vuonna koronapandemiaan. Kunhan pandemiasta selvitään, on aika panostaa joukkoliikenteeseen ja jatkaa hyvää kehityskulkua. Oulun seutu tarvitsee tehokasta joukkoliikennettä kasvaakseen.

Ihmiset valitsevat sen kulkumuodon, joka on heille nopea ja helppo. Matka-aikoja voidaan nopeuttaa liikennesuunnittelussa ja päivittämällä reitistöä. Matkustusmukavuutta voidaan edistää kehittämällä informaatiojärjestelmiä ja maksamista. Lähimaksaminen otetaan käyttöön jo alkusyksystä.

”Oulun on tehtävä periaatepäätös lähijunaliikenteestä ja tulevaisuuden tehokkaan joukkoliikenteen järjestelmistä (raitiotie tai superbussi).”

Joukkoliikenteen käyttöön vaikuttaa olennaisesti hinnoittelu. Tehdään bussilipputuotteista houkuttelevampia ja kasvatetaan sitä kautta lipputuloja. Joukkoliikenteen tulee olla edullista erityisesti niille, jotka matkustavat bussilla säännöllisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että kuukausilipun tulee olla suhteessa edullisempi, mitä pidemmäksi aikaa sen ottaa käyttöön. Oulun seudun kuntien tulee yksinkertaistaa nykyistä neljän vyöhykkeen lippujärjestelmää, jotta joukkoliikenne on aidosti houkutteleva vaihtoehto kaikille seudun asukkaille.

Korona-aika haastaa totutut liiketoiminta- ja hinnoittelumallit. Näkisin mielelläni Oulussa kuukausihinnoitteluun ja alustatalouteen pohjautuvia palveluita, jotka yhdistelevät joukkoliikennettä, toimivaa kaupunkipyöräjärjestelmää ja halvempia taksimatkoja Oulun sisällä. Monet kuluttavat jo Spotifyn ja Netflixin kaltaisia kuukausimaksuun perustuvia palveluita ja sama toimintamalli soveltuu myös liikkumiseen.

Joukkoliikenteen kasvun mahdollisuudet pelkällä bussiliikenteellä ovat rajalliset. Oulun on tehtävä periaatepäätös lähijunaliikenteestä ja tulevaisuuden tehokkaan joukkoliikenteen järjestelmistä (raitiotie tai superbussi). Raideratkaisut lisäävät koko seudun elinvoimaa ja ohjaavat rakentamista asemien ympärille.

Aino-Kaisa Manninen
diplomi-insinööri
Oulun seudun joukkoliikennejaoston varapuheenjohtaja
kuntavaaliehdokas (vihr.)
Oulu