Julkaistu Kalevassa 5.6.2021

Ihminen on luova ja keksii ratkaisut ihmiskunnan globaaleihin ongelmiin. On käyty kuussa ja lähetetty luotaimia Marsiin. Motiiveina tiede, kilpailu osaamisesta ja taloudellinen hyöty.
Historiallinen ihminen halusi tutkia avaruutta ja pohti elämän mahdollisuutta toisella planeetalla, näki ”kuun kasvot” ja siinä elävän olennon?

Myöhemmin linssein varustettu putkenpätkä toi kasvot lähemmäksi; huomattiin vain isoja monttuja pallon pinnalla. Virisikö silloin ajatus, joka veisi vielä lähemmäs, opittaisiin jotain uutta?

Suurin este luonnon ja ilmaston suojelulle on paradoksaalisesti nykyinen vallitseva talousjärjestelmä. Ongelma on globaali. Valistus ja teollinen kehitys muutti maailman toisenlaiseksi.

”Suurin este luonnon ja ilmaston suojelulle on paradoksaalisesti nykyinen vallitseva talousjärjestelmä.”

Maailmansotien ja taloudellisten kriisien seurauksena alkoi uusi aika; hieman myöhemmin taloudellinen ja tekninen kilpajuoksu maailman herruudesta, noin 50 vuotta kestänyt kylmän sodan aika.

Aika, jolloin luotiin nykyisten globaalien ympäristöongelmien perusta. Ajanjaksolla keksittiin hyvää, mutta saatiin myös ongelmia. Ihminen ei usko edes omia silmiään, vaikka niitä kirvelee. Tietoa on saatavilla, tiede- ja tutkimusmaailma ovat yhtä mieltä siitä, että on jo kiire tehdä päätöksiä.

Miksi tuotetaan jotain, mitä kukaan ei tarvitse? Onko järkevää kääntyä sisäänpäin suojelemaan intressejään? Miksi varallisuus keskittyy yhä harvemmille? Nyt ei pidä paeta Marsiin, vaikka varallisuutta olisikin.

Täytyy ajatella toisin, keskittyä tähän planeettaan ja katsoa hetkeksi lähelle. Nyt tarvitaan sitä kuuluisaa C. Wright Millsin sosiologista mielikuvitusta. Odotellessa voimme kuntatasolla saattaa loppuun sote-uudistuksen ja sopia muita pienempiä ongelma, sekä taiteilla Oulu vuoteen 2026.

Olavi Kuikka
kuntavaaliehdokas (vihr.)
YTM, Oulu