Perhevapaauudistuksen myötä lapsen hoitojaksot jakautuvat vanhempien kesken aiempaa tasaisemmin ja imettävät vanhemmat saattavat palata töihin lapsen ollessa aiempaa pienempiä, imetyksen vielä jatkuessa.

Imetys edistää äidin ja lapsen terveyttä. Suomessa suositellaan täysimetystä 4–6 kuukauteen asti ja tämän jälkeen osittaisimetystä vähintään vuoden ikään saakka. Moni vanhempi jatkaa imetystä WHO:n suositusten mukaisesti myös yli yksivuotiaan lapsen kanssa.

Töihin palaaminen ei saa olla este imetyksen jatkamiselle, jos äiti toivoo imetyksen jatkoa. Työpaikoilla voidaan tukea imetystä monin tavoin: joustava työaika, mahdollisuus taukoihin, rauhallinen tila imetykselle tai rintamaidon pumppaamiselle sekä mahdollisuus säilyttää pumpattua maitoa. Työyhteisön myönteinen ilmapiiri imetykselle on avainasemassa.

Minä ja muut allekirjoittaneet ehdotamme, että Oulun kaupunki ryhtyy toimiin edistääkseen imetysmyönteisyyttä työpaikoillaan. Konkreettisia toimenpiteitä voivat esimerkiksi olla vauvan imetyksen ja maidon pumppaamisen mahdollistaminen työpäivän aikana sekä imetystietoisuuden lisääminen esihenkilöille. Imetysmyönteisyys on paitsi hyvää työnantajapolitiikkaa, myös esimerkkinä toimimista muille työnantajille Oulussa ja Oulun seudulla.

Aino-Kaisa Manninen
valtuutettu (vihr.)

Aloite jätetty Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa 9.10.2023